UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таран відреагував на заяву саміту НАТО по Україні

Україна готова до нового етапу співпраці з Альянсом.

Україна готова до швидшої інтеграції в архітектуру безпеки НАТО.

Про це заявив міністр оборони України Андрій Таран, в коментарі до підсумкового комюніке саміту Північноатлантичного альянсу, повідомляє Міністерство оборони України.

"Вітаю заяву лідерів Альянсу, яким підтверджується рішення, прийняте у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО про те, що Україна стане членом Альянсу. Геополітично важливо, що наша держава продовжує залишатися на порядку денному Альянсу. Вдячні НАТО за взаємодію і політику відкритих дверей", - йдеться в коментарі.

Таран зазначив, що подібне партнерство є вкрай важливим і Україна відчуває підтримку організації в протистоянні глобальним загрозам, зокрема агресивної політики та дій Росії.

Читайте також: Лідери країн НАТО заявили, що Китай становить загрозу безпеці

Таран підтвердив, що Україна готова до нового рівня співпраці, який передбачає швидшу інтеграцію України в архітектуру безпеки Альянсу.

"Розраховуємо на розуміння з боку партнерів, що надання в найближчій перспективі Плану дій щодо членства стало б гарантією незворотності руху України до своєї стратегічної мети, закріпленої в Основному законі держави - європейської та євроатлантичної інтеграції", - підкреслив міністр.

Раніше лідери НАТО підтверджують рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом НАТО, констатуючи, що Київ повинен просуватися вперед на шляху реформ і повністю використовувати вже наявні у нього інструменти для досягнення членства.

Про це йдеться в кінцевій декларації, прийнятій за підсумками саміту Організації Північноатлантичного договору, який пройшов у понеділок, 14 червня, в Брюсселі.

У Генштабі своєю чергою підвели підсумки після того, як рік тому Україна набула статусу партнера НАТО з розширеними можливостями.

Серед основних переваг, що надає Україні статус партнера НАТО з розширеними можливостями, в генштабі відзначають збільшення переліку заходів підготовки персоналу і підрозділів, в тому числі участь в навчаннях НАТО з тематики колективну безпеку (стаття 5 Північноатлантичного договору), допуск до навчань з кібербезпеки, поглиблення обміну інформацією, а також збільшення представництва в штабах і структурах НАТО на посадах, закриті для інших країн-партнерів.

Також президент США Джо Байден заявив, щоб отримати План дій щодо членства в НАТО і стати частиною Альянсу, Україні необхідно відповідати критеріям і переконати всіх членів НАТО.

"Факт полягає в тому, що вони [Україна] ще повинні очиститися від корупції, факт також полягає в тому, що вони повинні досягти інших критеріїв, щоб отримати ПДЧ. Це ще належить побачити", - сказав американський президент на пресконференції після саміту НАТО в Брюсселі ввечері в понеділок, 14 червня.

Байден підкреслив, що надання Україні членства в НАТО залежить не тільки від США.