UA / RU
Підтримати ZN.ua

Танкер Delfi завели в нафтогавань порту Чорноморськ

На світанку за допомогою плавучого крана і буксирів почалося транспортування танкера з одеського пляжу "Дельфін".

© Facebook / Владислав Криклий
© Facebook / Владислав Криклий
© Facebook / Владислав Криклий

Танкер Delfi, який затонув в листопаді минулого року, сьогодні вранці відбуксирували з одеського пляжу "Дельфін". Близько 14 години судно прибуло в нафтогавань порту Чорноморськ, передає Укрінформ в четвер 10 вересня.

Відзначається, що танкер буксирували в порт в Чорноморська за допомогою плавучого крана "Атлас-4" і буксирів "Топаз" і "Діамант". Делфі пройшов Бурлачу Балка і попрямував для швартування біля причалу №24.

Операцію зі зняття танкера з мілини і буксирування в Чорноморськ здійснили фахівці компанії "Краншип" на замовлення стивидора Одеського порту "Бруклін-Київ".

Читайте також: Одеський суд наклав арешт на танкер Delfi

26 серпня, танкер Delfi з четвертої спроби вдалося поставити на кіль. У цей день з дна навколо танкера витягли валуни, об'ємом близько 50 кубічних метрів, які блокували судно. До борту приварили потужні кріплення для тросів, з танків відкачали сотню тонн піску, загерметизували їх і наповнили повітрям. Буксири тягнули Delfi за металевий трос, щоб вирівняти судно. Потім провели всі підготовчі роботи для відбуксирування танкера.

Нагадаємо, що в листопаді 2019 року на рейді Одеського порту зазнав лиха невеликий танкер "Делфі" під прапором Молдови. Сильний шторм завадив рятувальної операції. Однак, капітан танкера "Делфі" відмовився подавати сигнал SOS і евакуювати екіпаж без дозволу судновласника. Судно перекинулося на бік і з нього почало витікати пальне.

У Чорному морі біля Одеси рівень забруднення води нафтопродуктами через катастрофу танкера "Делфі" перевищив допустиму норму в 157 разів.

Держекоінспекція в Одеській області підрахувала попередні збитки внаслідок аварії нафтового танкера "Делфі" біля Одеси. Вони склали 15 204,73 доларів (майже 410,2 тисячі гривень).