UA / RU
Підтримати ZN.ua

Талановита молодь йде з науки – у НАН України назвали причини і шляхи виходу з кризи

Минулого року в наукових установах НАН України працювало трохи більше двох тисяч молодих науковців, на 9% менше, ніж у 2019 році.

Ситуація з молодими кадрами в українській науці дуже сумна – на кінець минулого року в наукових установах Національної академії наук працювало трохи більше двох тисяч молодих науковців, що на 9% менше, ніж у 2019 році, розповів в інтерв’ю Ользі Романюк новий очільник НАНУ Анатолій Загородній.

Майже половина молодих науковців, котрі працюють в установах Академії, мають ступінь кандидата наук. І процес зменшення чисельності академічної молоді триває.

«Щоб привабити талановитих молодих людей у науку, потрібна передусім добра зарплата. Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» встановлює науковцям зарплату, щонайменше, не нижчу, ніж одинадцять прожиткових мінімумів. В ідеалі, бо ця норма, на жаль, теж не виконується», - каже він.

Також потрібні належні умови праці, які забезпечують професійний розвиток фахівця. Загородній згадав старий жарт про те, що фізикам-теоретикам для роботи достатньо паперу й ручки, але нині, каже він, навіть теоретикам потрібні бодай персональний комп’ютер та доступ до наукових публікацій. Потреби експериментаторів ще більші.

«Якщо ми не хочемо пасти задніх у провідних напрямах досліджень, мусимо оновлювати парк наукових приладів, закуповувати витратні матеріали тощо. Належні умови праці передбачають також співпрацю та обмін досвідом із іноземними колегами, участь у престижних конференціях, змагання за міжнародні гранти, стажування за кордоном», - додає очільник НАН України.

І, звісно, найелементарніше, але не менш важливе: кваліфіковані кадри повинні працювати у приміщеннях, забезпечених усіма умовами та комунікаціями. Крім того, молодих науковців (певна річ, не тільки молодих) потрібно забезпечити службовим житлом.

«На це все Академія й орієнтується, підтримуючи вже наявні та започатковуючи нові механізми сприяння молодим науковцям», - підсумував Анатолій Загородній.

Читайте також: У НАН України пояснили, чому заробляти на наукових розробках складніше, ніж здається

Якою буде нова політика Національної академії наук України та як розвиватиметься українська наука, читайте у відвертому інтерв’ю Анатолія Загороднього Ользі Романюк «У суспільстві існує величезний запит на конструктивні дискусії та наукові знання, і ми просто зобов’язані його задовольнити» для читачів ZN.UA.