UA / RU
Підтримати ZN.ua

Священники, журналісти і не тільки: РФ тримає українських полонених у камерах зі злочинцями – Верещук

А полонених жінок примушують стояти, не дають сісти. Голять голови, змушують щодня роздягатися на огляди.

Відповідальна за переговори про обмін полоненими з Росією та гуманітарні коридори з обложених міст Ірина Верещук розповіла про поводження з деякими жінками-військовими, яких їй вдалося повернути в Україну. З близько 1700 солдатів і цивільних, які, за її словами, зараз утримують Росія та проросійські сепаратисти, саме 500 жінок та поводження з ними турбують найбільше, йдеться в коментарі для Reuters.

“Примушують стояти, не дають сісти. Голять голови, змушують щодня роздягатися на огляди. Принижують людську гідність. Я знаю факти зґвалтування, бачила побиті хребти”… — сказала вона зі сльозами на очах.

Російські сили утримують священників, журналістів, активістів, міських голів та звичайних цивільних у в’язницях навіть не на території України, а в Курській, Брянській, Ростовській областях. Верещук заявила, що їх утримують у камерах разом із злочинцями.

Читайте також: "Військових – на військових, цивільних – на цивільних": Верещук про умову Росії для обміну полоненими

У суботу вона оголосила на своєму телеграм-каналі про третій обмін полоненими з Росією, під час якого вдалося звільнити 26 українців. Додому повернулися 12 наших військових, з яких одна жінка-офіцер та 14 цивільних, зокрема 9 жінок. Під час інтерв’ю Верещук зазначила про російську сторону:

"Вони хочуть, щоб ми були налякані. Вони хочуть, щоб ми плакали і були жертвами. Але ми ні. Наші дівчата і жінки ... просять нас продовжувати боротися за нашу перемогу".

Нагадаємо, за перший місяць війни Україна захопила в полон близько тисячі російських солдатів. Вони фактично стали обмінним фондом, з допомогою якого можна згодом визволити українських військовослужбовців. У своїй статті оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко зазначає, що, хоча статус військовополонених і передбачає імунітет комбатанта (тобто солдат не несе індивідуальної відповідальності за участь у війні), міжнародне право не звільняє російських військовослужбовців від відповідальності за військові злочини.