UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суспільно корисні роботи: кого можуть до них залучити під час війни

Це стосується певних категорій осіб.

В Україні продовжує діяти воєнний стан. Верховна Рада України підтримала внесені президентом Володимиром Зеленським законопроєкти про продовження дії воєнного стану в Україні та загальної мобілізації у зв’язку із російською агресією до лютого 2024 року.

Читайте також: Трудові відносини: які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, кого в цей час можуть залучити до суспільно корисних робіт. Відповідно до абз.2 п.3 Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану  суспільно корисні роботи - це види тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які провадяться для:

Такими, до прикладу, можуть бути:

Кого можуть залучити до суспільно корисних робіт

До суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі ті, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров'я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, а саме:

Не залучаються до суспільно корисних робіт:

Чи оплачуються суспільно корисні роботи

З кожним залученим до суспільно корисних робіт укладається строковий трудовий договір.

Відповідно до останніх змін, внесених постановою Кабміну №1119 від 27 жовтня 2023 р., розмір основної та додаткової заробітної плати не може перевищувати 1,5 розміру мінімальної заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці (тобто, у 2023 р. - не більше 10 500 грн.)

Окрім того, за працівниками, залученими до виконання суспільно корисних робіт, на час виконання таких робіт зберігається попереднє місце роботи (посада), а також поширюються вимоги законодавства у сфері охорони праці та загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тобто, за таких осіб сплачується ЄСВ, а, отже, і нараховується страховий стаж.

Нагадаємо, які роботи в Україні можна виконувати дистанційно. Під час війни багато українців були змушені перейти на дистанційну роботу.