UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суддя Верховного Суду Микола Гусак подав у відставку

Крім того, найближчим часом ВРП розгляне відставку ще двох суддів ВС.

Суддя Верховного Суду Микола Гусак подав у відставку. Про це свідчить порядок денний засідання Вищої ради правосуддя на 7 вересня. 

Гусака можна назвати одним із стовпів Верховного Суду України. Він блискучий юрист із непростим характером. Микола Гусак працював ще у складі Верховного Суду України 2001-2016 років. Він також успішно пройшов конкурс та працював у новому Верховному Суді ще чотири роки.

Крім того, у 2017 році Гусака включили до складу Першої Дисциплінарної палати. З 2017 по 2019 рік він був членом Вищої ради правосуддя.

Микола Гусак  це не перший суддя Верховного Суду з 190 працюючих, який подав у відставку за останні кілька років. Зокрема, 2019 року з ВС пішов 1 суддя, 2020 року - 9, у 2021 року - 1.

Крім того, згідно з джерелами ZN.UA у вищих судових колах, найближчим часом ще кілька суддів Верховного Суду підуть у відставку. Швидше за все мова йде про суддів Володимира Британчука та Василя Огурецького. Питання про їх відставку ВСП розглядатиме 31 серпня і 2 вересня.

Читайте також: ВРП і ДСА не змогли знайти суддів для адміністративної апеляції

Нагадаємо, ексголова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков у статті для ZN.UA зазначив, що у місцевих судах потрібно заповнити близько 2 тисяч вакансій. Однак ключовими ризиками наступного добору, окрім невизначеності з термінами початку роботи нового складу ВККС, Козьяков називає прогнозовану зайнятість Вищої кваліфікаційної комісії суддів іншими процедурами.

Докладніше про причини кадрової кризи в судах України та шляхи виходу із ситуації, що склалася, читайте в статті Сергія Козьякова «Кадрова криза в судах. Статистика, причини, прогноз».