UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд закрив справу проти "власника" вертолітного майданчика Януковича

Притягнути фіктивного підприємця до відповідальності могли лише до 2012 року.

Шевченківський районний суду Києва закрив кримінальне провадження проти фіктивного власника так званого вертолітного майданчика екс-президента-втікача Віктора Януковича і звільнив його від відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності.

Відповідне рішення ухвалила головуючий суддя Олена Мєлєшак. Про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого у фіктивному підприємництві з метою прикриття незаконної діяльності, за попередньою змовою групою осіб, клопотала прокурор відділу ГПУ Наталія Звездіна.

За версією слідства, наприкінці серпня 2010 року він зголосився на пропозицію кількох спільників - за "грошову винагороду" у 500 гривень зареєструвати на себе підприємство без подальшої участі у веденні його господарської діяльності. За даними "Української правди", мова йде про людину на ім'я Андрій Чернишов.

"Виступивши засновником та директором підприємства, ОСОБА_1 підприємницьку діяльність не здійснював, угод фінансового характеру не укладав, печаткою підприємства не користувався, кадровими питаннями не займався, ніякого відношення до діяльності підприємства не мав", - йдеться в ухвалі суду.

Згодом зареєстроване на нього ТОВ "Амадеус Ко" використовувалося оточенням Януковича для незаконного зайняття земельних ділянок в історичному центрі Києва, на Парковій дорозі, та будівництва на них об'єкта нерухомості комерційного призначення – Конгрессно-виставкового центру "Парковий".

Зазначимо, санкція ч.1 статті 205 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді штрафу від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років. Строк давності у ній – два роки. Тобто, притягнути Чернишова до відповідальності можна було лише до 2012 року.

Нагадаємо, в серпні минулого року Апеляційний суд Києва заарештував вертолітний майданчик Януковича на Парковій дорозі в Києві. Майно було передано на відповідальне зберігання ДП "Фінансування інфраструктурних проектів".

За три місяці після відповідного рішення суду, держпідприємство так і не почало керувати майном, вертолітний майданчик Януковича залишався в управлінні ТОВ "Амадеус Ко", повідомляли в своєму розслідуванні журналісти проекту "Схеми". Справу про зловживання службовим становищем, розкрадання бюджетних коштів, зловживання владою щодо ТОВ "Амадеус Ко" ГПУ розслідує з 2014 року.

Будівництво вертолітного майданчика для Януковича розпочалося в жовтні 2010 року. Замовником будівництва виступило ТОВ "Амадеус Ко", генеральним проектувальником – спільне українсько-французьке підприємство "Основа-Солсіф". Загальний розмір вертодрому - 115 на 50,45 м, де розташувалися два майданчики для прийому вертольотів. Вертодрому, який входить у перелік об'єктів інженерної і транспортної інфраструктури в районі Паркової дороги в Києві, було присвоєно клас Н-3. Він розрахований на прийом важких вертольотів вагою до 13 тонн.