UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд на два місяці продовжив утримання під вартою обвинувачених у трагедії в Одесі

У залі було мало місця - щоб ввести підсудних, суду кілька разів доводилося виводити глядачів з приміщення.

Приморський суд Одеси 27 листопада продовжив на два місяці утримання під вартою обвинувачених у масових заворушеннях 2 травня, що призвели до загибелі 48 осіб.

По справі проходять як обвинувачені 21 людина, з них 10 осіб утримуються в СІЗО, до решти застосовано інший запобіжний захід.

Під час сьогоднішніх слухань один з обвинувачених (громадянин Росії) вимагав дати відвід судової колегії, яка розглядає виробництво (головуючий Анатолій Дерус). Однак колегія відхилила відвід.

У залі було дуже мало місця - на перше засідання прийшло багато людей, в тому числі, соратники фігурантів. Як пише Думская.net для того, щоб ввести підсудних, суд зажадав всім присутнім покинути приміщення, інакше завести підсудних було неможливо.

У ході засідання було подано клопотання, для прийняття рішення щодо якого суд пішов на нараду. Після цього довелося ще раз виставити із зали усіх присутніх - щоб конвой міг вивести підсудних з-за ґрат.

Через півгодини суд прийняв рішення, і засідання продовжилося - відразу після того, як присутніх виставили з залу ще раз, щоб ввести підсудних. Процедура повторилася ще раз, коли суд пішов на нараду, щоб прийняти рішення про можливість продовження процесу.

Наступне засідання має відбутися на початку грудня.

У Приморському районному суді колегія суддів під головуванням Анатолія Деруса почала слухання кримінальної виробництва про події в Одесі 2 травня.

Серед підсудних два громадянина РФ. В даний час фігуранти судового розгляду - представники проросійських організацій "Народна дружина", "Одеська дружина", "Православне козацтво" та інших.

Матеріали за евромайдановцами, затриманими за підозрою в участі в масових заворушеннях, виділені в окреме провадження. Аналогічно - всі матеріали щодо подій, які мали місце на Куликовому полі і в Будинку профспілок.

2 травня в Одесі відбулися масові зіткнення прихильників єдності України і сепаратистів. В ході масових заворушень загинули 48 людей і постраждали більше 200. Більшість загинули в Будинку профспілок під час пожежі.

Після нападу прихильниками РФ на учасників маршу за Україну і вбивства проукраїнського активіста, сепаратисти сховалися в Будинку профспілок, звідки періодично летіли коктейлі Молотова і стріляли з вогнепальної зброї. Після цього в будівлі почалася пожежа. Пожежна машина, за даними очевидців, приїхала через півгодини. Проукраїнські активісти, які весь цей час залишалися зовні, намагалися допомогти вибратися тим, хто забарикадувався всередині.