UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд Москви залишив у силі продовження арешту ще чотирьом українським військовополоненим морякам

Мосміськсуд задовольнив апеляцію про долучення до матеріалів справи резолюції ПАРЄ.

Московський міський суд відхилив апеляції на продовження арешту щодо українських військовополонених моряків Андрія Артеменка, Андрія Ейдера, Василя Сороку і Олега Мельничука, яких ФСБ РФ захопила в Керченській протоці, повідомив у Facebook адвокат Микола Полозов. Засідання суду проходило в закритому режимі.

"Московський міський суд розглянув апеляційні скарги захисту шостої четвірки військовополонених українських моряків: Андрія Артеменка, Андрія Ейдера, Василя Сороки та Олега Мельничука. Засідання проходило в закритому режимі за клопотанням слідства ФСБ", - написав Полозов.

Він зазначив, що суд задовольнив клопотання сторони захисту, та долучив до матеріалів справи резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи від 24 січня 2019 року, в якій РФ закликали дотримуватися норми Женевської Конвенції.

"Підсумковий результат розгляду скарг був передбачуваний, як і стосовно 16 військовополонених, чиї скарги були розглянуті раніше, щодо шостої четвірки суд відмовив у задоволенні скарг і залишив постанову Лефортовського районного суду про продовження строків тримання під вартою до кінця квітня в силі", - додав Полозов.

За його словами, дату розгляду апеляції на продовження арешту морякам, чию справу призупинили через неналежний переклад українською мовою процесуальних документів, поки не призначено.

Нагадаємо, Московський міський суд зняв з розгляду апеляцію на продовження арешту чотирьох український військовополонених моряків: Віктора Беспальченка, Владислава Костишина, Володимира Лісового та Володимира Варимеза.

Раніше адвокат Микола Полозов заявив, що військовополоненим українським морякам не дозволяють побачення з родичами та телефонні дзвінки, поки вони не дадуть потрібні слідству свідчення.

Зазначимо, наприкінці листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Підконтрольний Кремлю суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Українських моряків вивезли до Москви, у СІЗО "Лефортове". Поранених після лікування у лікарні "Матроської тиші" також перевели до "Лефортового".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше про виклики цивілізації з боку мілітаристських режимів Росії та Китаю читайте у матеріалі Володимира Горбуліна "Зіграти без фальшу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".