UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд Києва заарештував майно та акції "Мотор Січ"

Підприємство продовжує свою роботу.

Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення накласти арешт на акції та майно АТ "Мотор Січ".

Майно передано агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), повідомляє пресслужба СБУ.

Як повідомляє СБУ, за результатами судового розгляду майно передано з обов'язковим визначенням керуючої компанії, яка має державну форму власності.

Головне слідче управління СБУ здійснює досудові розслідування по "Мотор Січі" за двома напрямками:

"Мова йде не тільки про долю одного підприємства, а про те, наскільки держава здатна захистити власні інтереси. Оскільки охорона української "Мотор Січі" - питання національної безпеки", - цитує пресцентр главу СБУ Івана Баканова.

Фото: сайт СБУ

При цьому АТ "Мотор Січ" продовжить свою роботу відповідно до вимог чинного законодавства, зі збереженням робочих місць та виконанням зобов'язань в рамках виробничих замовлень, відзначають в СБУ.

Нагадаємо, 11 березня Рада нацбезпеки та оборони ухвалила рішення про повернення Україні підприємства «Мотор Січ». За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, підприємство повинно бути повернуто Україні найближчим часом.

Фото: сайт СБУ

Президент України Володимир Зеленський підписав два укази, якими ввів в дію рішення РНБО від 28 і 29 січня про санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січ».

Читайте також: "Мотор Січ" буде повернуто українському народу – Данілов

Своєю чергою, Китай направив Україні ноту, в якій висловив стурбованість діями української влади щодо китайських інвесторів "Мотор Січ". Зокрема застосуванням санкцій проти китайських компаній і їх менеджменту.

Незабаром Міністерство закордонних справ України це підтвердило, однак розкривати зміст документа в МЗС не стали, пославшись на конфіденційність дипломатичного листування.

У березні 2021 року китайський інвестор «Мотор Січ» попередив про нові позови, оскільки вважає неприпустимими заяви української влади про можливу націоналізацію підприємства. Зокрема, у відповідному листі говорилося про те, що спроба націоналізації «Мотор Січ» стане черговим порушенням закону про китайських акціонерів компанії. За словами власника компанії-акціонера, такі заяви української влади допоможуть китайським інвесторам «Мотор Січі» перемогти в міжнародному арбітражі проти України та відшкодувати збитки.

ПАТ "Мотор Січ" - найбільший світовий виробник двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж в 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січ" виріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

Про можливу реакцію Пекіна і планах Києва щодо "Мотор Січ" читайте в статті Володимира Кравченка "«В Поднебесной тучи ходят хмуро…»