UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стрітення Господнє: простий рецепт "жайворонків"

Господині на свято пекли спеціальні булочки.

15 лютого, через 40 днів після Різдва, відзначають Стрітення. Існує традиція пекти до свята "жайворонків" з тіста – спеціальні булочки у формі пташок. У народі вірили, що це допоможе закликати весну та тепло. У стрітенських "жайворонків" господині клали монету, зерно, або перстень, щоб кожен член родини зміг отримати персональне святкове передбачення.

Як приготувати "жайворонків" на Стрітення

Інгредієнти

Приготування

  1. Родзинки залити окропом, промити.
  2. Кип’ячену воду перелити у миску, розчинити у ній мед, додати трохи солі, рослинної олії та ретельно перемішати.
  3. Всипати порціями борошно з розпушувачем до миски, замісити еластичне тісто (вимішувати 10-15 хвилин).
  4. З тіста сформувати ковбаску (завтовшки близько 4 см), нарізати її невеликими рівномірними шматочками.
  5. З кожного шматочка зліпити "жайворонка". Спочатку зав’язати у вузлик, з одного кінця сформувати голову, з іншого – хвостик. Зробити ножем невеликі надрізи (пір’я). Вставити родзинки з обох боків голови, щоб сформувати очі.
  6. Розігріти духовку до 180°C, застелити пергаментом лист, викласти на нього "жайворонків". Випікати 20-25 хвилин до готовності.
  7. Дістати з духовки "жайворонків", дати злегка охолонути. Подавати на тарілці до чаю.