6 січня християни східного обряду святкуватимуть Святвечір - вечір напередодні свята Різдва Христового. Традиційно, в цей вечір на стіл подають 12 пісних страв - за кількістю апостолів. Однією з таких страв можуть бути пісні вареники.
Приготувати вареники можна з капустою, картоплею, а можна зробити солодкими, наприклад, з вишнею. Все залежить від бажання.
Вареники з капустою
Інгредієнти
Інгредієнти для тіста:
- 0,5 кг борошна;
- 250 мл води;
- 2 ст. ложки олії;
- сіль за смаком.
Інгредієнти для начинки:
- 0,3 кг білокачанної капусти (можна використовувати і квашену капусту);
- 1 середня морква;
- 2 середні цибулини;
- рослинна олія;
- сіль за смаком;
- лавровий лист.
Приготування
Тісто
Просійте борошно, додайте воду, сіль, масло і замісіть круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину, тим часом можна приготувати начинку. А потім можна приступати до оброблення тіста і ліплення вареників.
Таке тісто виходить еластичним, його можна тонко розкачувати, а в окропі воно не розварюється.
Начинка
Дрібно поріжте цибулю, натріть на крупній тертці моркву і підсмажте на олії. Нашинкуйте капусту. Додайте її на сковороду до моркви і тушкуйте на повільному вогні 20 хвилин, періодично помішуючи. Під кінець покладіть лавровий лист і посоліть.
Вареники з маком
Інгредієнти:
1 стакан води;
1 яйце;
4 склянки борошна;
3 ст. л соняшникової олії;
дрібка солі;
2 ст. л цукру,
150 г маку;
50 г родзинок.
Приготування
Для приготування тіста ретельно просійте борошно в мисці, щоб не було грудочок, додати солі, 1 яйце, влийте масло і воду - замісіть тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 20-30 хвилин.
Для приготування начинки ретельно помийте мак, залийте окропом на 45 хвилин, злийте воду через сито, перетріть мак в комбайні, додайте цукру. Окремо ретельно помийте родзинки, залийте окропом, залиште на 10 хвилин, додайте в мак, перемішайте.
Розділіть тісто на вареники на кілька частин, кожну з них розкачати качалкою і сформуйте склянкою кружальця з тіста. Викладіть в центр чайною ложкою начинку з маку і закріпіть краю, формуючи вареник.
У каструлі з окропом варіть вареники 20 хвилин до готовності, викладіть на тарілку.
Вареники з вишньою
Інгредієнти:
1 стакан води;
400 г вишні;
300 г борошна;
3 ст. л соняшникової олії;
дрібка солі;
2 ст. л цукру.
Приготування
Для приготування тіста ретельно просійте борошно в мисці, щоб не було грудочок, додати солі, влийте масло і воду - замісіть тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 25 хвилин.
Для приготування начинки необхідно розморозити вишню, додайте цукор, перемішайте.
Розділіть тісто на вареники на кілька частин, кожну з них розкачати качалкою і сформуйте склянкою кружальця з тіста. Викладіть в центр чайною ложкою начинку і закріпіть краю, формуючи вареник.
У каструлі з окропом варіть вареники 20 хвилин до готовності, викладіть на тарілку.
Вареники з чорносливом і свіжими яблуками
Інгредієнти:
1 стакан води;
250 г яблук;
30 г вершкового масла 82%;
300 г борошна;
3 ст. л соняшникової олії;
дрібка солі;
2 ст. л цукру
1 ст. л кориці.
Приготування
Для приготування тіста ретельно просійте борошно в мисці, щоб не було грудочок, додати солі, додайте олію, воду - замісіть тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 30 хвилин.
Для приготування начинки ретельно помийте яблука, натріть на крупній тертці. На сковороді на вершковому маслі тушкуйте 10 хвилин. Окремо в тарілці ретельно помийте чорнослив, залийте окропом на 15 хвилин. В тушковані яблука додайте корицю, цукор, чорнослив, перемішайте.
Розділіть тісто на вареники на кілька частин, кожну з них розкачати качалкою і сформуйте склянкою кружальця з тіста. Викладіть в центр чайною ложкою начинку і закріпіть краю формуючи вареник.
У каструлі з окропом варіть вареники 20 хвилин до готовності, викладіть на тарілку.