UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стерненко заявив про небажання просити про політичний притулок за кордоном

Активіст повідомив про ознаки того, що йому збираються вручити повідомлення про підозру.

Цивільний активіст Сергій Стерненко вважає, що СБУ та Офіс генпрокурора збираються оголосити йому підозру у навмисному вбивстві. Кримінальне переслідування він вважає політично мотивованим, але залишати Україну не збирається.

"Друзі радять мені шукати політичного притулку в іншій країні, оскільки те, що відбувається зараз з моєю справою, має явні ознаки політично мотивованого переслідування. Я залишаюся тут, і готовий до будь-яких викликів", - заявив Стерненко в ефірі "Громадського радіо" у вівторок, 5 травня.

Активіст розповів, що 4 травня отримав виклик до СБУ на 21 квітня. Тобто, він фізично не міг з'явитися до слідчого того дня. До того ж, у документі не було вказано процесуальний статус Стерненка.

"Я думаю, ця повістка могла бути відправлена для того, щоб надалі спробувати заявити, що я ховаюся чи не з'являются до органів досудового слідства. Відсутність визначення процесуального статусу та процесуальної дії можуть говорити також про те, що слідство підготувало саме повідомлення про підозру", - пояснив активіст.

Він також нагадав, що Офіс генпрокурора двічі відмовляв йому в особистому прийомі Ірини Венедіктової. У той час як 8 квітня генпрокурор зустрічалася з вдовою Івана Кузнєцова, який отримав смертельне поранення під час нападу на Стерненка, і її адвокатом.

"У нашої сторони дуже сильна правова позиція, ми також вже розробили план дій у випадку, якщо все-таки влада піде на те, щоб спробувати мене ув'язнити. Я думаю, дуже швидко і Європейський суд з прав людини зможе розглянути скаргу по моїй справі, тому що тут є всі ознаки політичного переслідування", - підкреслив активіст.

Читайте також: Учасник нападу на Стерненка їздить на авто ексрадника голови Одеської поліції – "Слідство.Інфо"

Увечері 24 травня 2018 року на одеського активіста Сергія Стерненка напали неподалік від його будинку двоє зловмисників. Під час зіткнення активіст отримав ножове поранення руки, а один з нападників – смертельне поранення в область живота. Стерененко стверджує, що завдав поранення нападникам ножем, який відібрав у них же.

Під час нападу на Стерненка був убитий 25-річний Іван Кузнєцов. Другого нападника – 30-річного Олександра Ісайкула поліція відпустила в статуті свідка. Це був уже третій збройний напад на Стерненка. Під час першого він отримав різані рани, під час другого – вогнепальне поранення.

У жовтні 2019 року ГПУ забрала справу Стерненка з поліції і передала її до Головного слідчого управління СБУ у зв'язку з можливою причетністю одеських поліцейських до організації нападу на активіста.

Стерненко та інші одеські активісти вважають, що за терором проти них стоять мер міста Геннадій Труханов, а також близькі до нього бізнесмен Володимир Галантерник і кримінальний авторитет Олександр Ангерт на прізвисько "Ангел", які фактично монополізували корупцію в Одесі. А місцева поліція і прокуратура фактично захищають інтереси цього угруповання, та не виконують своїх професійних обов'язків.

Докладніше читайте в статті оглядачки ZN.UA Інни Ведернікової "Справа Стерненка. Хроніки реваншу".