UA / RU
Підтримати ZN.ua

Степанов розповів, скільки в Україні виявили побічних ефектів від вакцини проти COVID-19

Глава МОЗ також нагадав про плани створити спецфонд для виплати компенсацій за можливі наслідки після щеплення від коронавірусу.

З початку вакцинації в Україні зафіксували 495 незначних побічних реакцій на препарат. Про це глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов заявив в ефірі каналу "Украіна24".

За його словами, в країні зафіксовано менш як 0,5% проявів побічних реакцій від вакцини проти COVID-19, що дорівнює 495 випадкам. Степанов заявив про те, що на цей час щеплення зробили 111 тисячам громадян.

Глава МОЗ також повідомив про те, що в Україні планують створити спеціальний фонд для виплати компенсацій за можливі наслідки після щеплення проти коронавірусу.

"Ми говоримо про компенсацію, яка може бути в результаті заподіяної шкоди в наслідок вакцинації. Наприклад, якщо вакцинація призведе до якогось захворювання, внаслідок чого буде встановлена інвалідність. Потрібно буде здійснити виплати цієї людини крім лікування за рахунок держави", - зазначив Степанов.

Читайте також: В МОЗ назвали побічні дії від вакцини проти ковіду

Раніше міністр охорони здоров'я заявив про те, що з 22 березня розпочався другий етап вакцинації проти коронавірусу. За словами Степанова, зараз почнеться вакцинація людей з надзвичайно високим ризиком інфікування - сімейних лікарів. З прибуттям нових вакцин також почнеться вакцинація працівників соціальної сфери, громадського здоров'я та людей старшb[ 80 років.

Водночас напередодні в Хмельницькій, Львівській, Кіровоградській областях і місті Києві не зробили жодного щеплення проти коронавірусу.

У  НАН вважають, що пік третьої хвилі коронавірусу в Україні припаде на квітень, і може бути як дуже високим, так і помірним. На думку академіка НАН та НАМН України, доктора біологічних наук, голови Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО Сергія Комісаренка, запровадження жорстких карантинних обмежень у більшості регіонів України є своєчасним та раціональним. При цьому він вважає, що загальнонаціональний локдаун доцільно вводити на початковому етапі збільшення поширення інфекції.