UA / RU
Підтримати ZN.ua

Степанов похвалився «поверненням боргів» за контрактами на поставку вакцин від COVID-19

У МОЗ розраховують на поставки з Індії, але коли там покращиться ситуація із захворюваністю на ковід, невідомо.

Україна розраховує на поліпшення ситуації із забезпеченням вакцинами від коронавірусу. За словами голови Міністерства охорони здоров'я Максима Степанова, країни-виробники почали «віддавати борги» за укладеними контрактами.

«Зараз ситуація почала вирівнюватися і компанії-виробники почали віддавати борги, які вони нам заборгували. (...) Тільки за останні 10 днів ми отримали 1 млн доз вакцин китайської компанії Sinovac, розпочалися поставки за ініціативою COVAX - 367 тисяч доз вакцини AstraZeneca і 117 тисяч доз вакцини Pfizer», - заявив Степанов на брифінгу 11 травня.

У МОЗ також чекають зняття ембарго на експорт вакцини з Індії, що дозволить «закрити той борг у 1,5 млн доз вакцин AstraZeneca, які Україна законтрактувала».

На сьогодні в Індії набирає обертів друга хвиля коронавірусу, один з найбільших виробників вакцин у світі щодня фіксує сотні тисяч смертей від ковіду. Спрогнозувати терміни поліпшення епідситуації в країні поки що складно.

За словами Степанова, до кінця травня Україна очікує 1,4 млн доз вакцини від коронавірусу у межах європейської програми COVAX, а до кінця другого кварталу має отримати 500 тисяч доз вакцини Pfizer. Основні поставки почнуться в липні, в третьому кварталі очікується 4,5 млн доз.

Дивитися з 6:30 хвилини.

Читайте також: Україні вдалося вдвічі збільшити поставки COVID-вакцини від компанії Pfizer — Степанов

Нагадаємо, 9 травня до України прибула нова партія китайської вакцини CoronaVac обсягом 500 тисяч доз. На сьогодні в Україні обмежено доступні вакцини: CoronaVac (Sinovac Biotech, Китай), AstraZeneca-SKBio (AstraZeneca, виробництво Південна Корея), Covishield (AstraZeneca, виробництво Індія), Pfizer (Pfizer/BioNTech, постачається з ЄС за програмою COVAX).

Наскільки ефективними є різні вакцини, в інтерв'ю Оксані Онищенко розповів патофізіолог Віктор Досенко. Які регіони залишаються найбільш проблемним, і чи готові вже українці відмовитися від забобонного страху перед вакцинацією, читайте в статті Олександра Шульги «Вакцинація по-українськи» у ZN.UA.