UA / RU
Підтримати ZN.ua

Старий Новий рік: що приготувати на свято

Традиційно на стіл подавали щедру кутю та м’ясні страви.

У ніч з 13 на 14 січня українці зустрічають Старий Новий рік. В цей час також святкують Щедрий вечір, головною стравою якого є щедра кутя.

Господині на свято також готували різні страви з м’яса. Цього дня не прийнято готувати рибу або птицю, бо так щастя може полетіти або упливти. ZN.UA підготувало рецепти смачних страв до святкового столу.

Щедра кутя з молоком

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Пшеницю промити, замочити у холодній воді на 3-4 години.
  2. Коли зерно повністю вбере воду, його слід залити молоком та варити до готовності.
  3. Мак залити окропом на 20 хвилин, подрібнити у ступі.
  4. Родзинки промити, замочити в окропі на 30 хвилин, злити воду.
  5. Горіхи подрібнити у ступі або порізати ножем.
  6. У готову кашу додають мед, горіхи, мак та родзинки, ретельно перемішують.
  7. Подавати страву можна у глиняній ємності або порційно у піалах.

Свинячі ребра у медово-яблучному соусі

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Очистити та подрібнити часник, змішати з розмарином, чебрецем, перцем та сіллю.
  2. Помити свинячі ребра, видалити зайву вологу за допомогою паперової серветки.
  3. Ребра натерти спеціями та сіллю, покласти на лист, запікати у розігрітій до 250 градусів духовці 30 хвилин.
  4. У каструлі змішати бульйон, яблучне пюре, біле вино, мед, перець та корицю. Варити п’ять хвилин на середньому вогні.
  5. Яблука очистити від шкірки, дрібно порізати, додати у каструлю, варити ще дві хвилини.
  6. Дістати з духовки свинячі ребра, полити медово-яблучним соусом, подати на стіл.

Холодець з яловичини

Інгредієнти:

Приготування:

  1. М'ясо промити під водою, відварити. Потрібно уважно стежити за бульйоном, вчасно знімати з нього піну. Коли він закипів, вогонь зменшують, варять 3 години.
  2. Моркву, цибулю помити, очистити, додати у бульйон. Через дві години в бульйон кладуть сіль, чорний перець, лавровий лист. Залишити варитись на повільному вогні ще одну годину.
  3. З готового бульйону дістати м'ясо, розібрати його на волокна, розкласти у форми.
  4. Бульйон процідити через 2-3 шари паперових рушників, дати охолонути.
  5. Желатин залити однією склянкою гарячої води, добре розмішати. Коли желатин розбух, його треба повільно влити у бульйон, акуратно перемішати.
  6. М'ясо у формах залити бульйоном.
  7. Холодець поставити у холодильник на 8-12 годин.

Вареники з сиром та кропом

Інгредієнти:

Для тіста

Для начинки

Для соусу

Приготування:

  1. Змішати борошно, яйце, теплу воду, сіль. Ретельно замісити тісто.
  2. Очистити часник, подрібнити.
  3. Помити та дрібно нарізати кріп.
  4. Змішати часник, кріп та сир.
  5. Розкотити тісто, формою вирізати вареники, покласти у центр начинку, сформувати вареники.
  6. Відварити вареники у підсоленій воді до готовності.
  7. Для приготування соусу розтопити вершкове масло, на ньому обсмажити борошно, додати вершки, кріп, сіль та перець. Прогріти на пательні декілька хвилин.
  8. Готові вареники заправити соусом та подавати на стіл.