UA / RU
Підтримати ZN.ua

США планують передати Україні дрони-камікадзе Switchblade 600

Контракт на виготовлення безпілотників для ЗСУ може бути укладено протягом наступних 30 днів.

Нещодавно адміністрація Джо Байдена оголосила про новий пакет військової допомоги США Україні на суму $775 млн, але цим Штати обмежуватися не планують. В одну з наступних поставок зброї для ЗСУ можуть бути включені дрони-камікадзе Switchblade 600, які здатні на тривалий час зависати над ціллю. Про це повідомляє Defense News, посилаючись на речницю Пентагону Джессіку Максвелл. 

За інформацією джерела, американське оборонне відомство наразі обговорює контракт на розробку й виготовлення десяти дронів Switchblade 600 з компанією AeroVironment. Очікується, що його буде укладено протягом наступного місяця. Коли саме Україна отримає баражуючі боєприпаси — поки що невідомо.

«Я думаю, що безпілотники-камікадзе становитимуть значну частину від майбутніх поставок, тому що вони не вимагають спеціальної інфраструктури, зокрема їм не потрібна злітно-посадкова смуга. Switchblade можуть зіграти важливу роль у контрнаступі українців на Херсон і Крим, оскільки можуть бути запущені за межі радіусу дії російських систем ППО і завдати шкоди інфраструктурі росіян», — сказав Семюель Бендетт, експерт із Центру військово-морського аналізу та Центру нової американської безпеки. 

Повідомляється, що Switchblade 600 можуть пролетіти більше 40 км і зависнути над ціллю на 40 хвилин, перш ніж завдати удару протитанковою боєголовкою. Оператор дрону використовує планшетну систему управління вогнем з сенсорним екраном і можливістю вручну пілотувати ракету, що баражує.

Читайте також: Словаччина наступного місяця планує передати Україні свої винищувачі МіГ-29

Раніше повідомлялося, що США можуть передати Україні керовані реактивні снаряди M982 Excalibur для гаубиць М777.

У Москві вірять в те, що на листопадових виборах до американського Конгресу переможе байдужість до України. Та чи це так? Про те, чому Вашингтон підтримуватиме Київ і після виборів до Конгресу та чого нашій країні варто навчитися у Заходу, а Заходу — в України, читайте в статті Олександра Щерби «Україна і Захід: робота над помилками».