UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справу ексглави СБУ в Криму Кулініча передали до суду. Йому загрожує до 15 років за ґратами

В СБУ повідомили, за якими статтями звинувачують Кулініча.

Служба безпеки України та Держбюро розслідувань передали до суду справу щодо державної зради та інших злочинів колишнього очільника Головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча, повідомили в СБУ. За версією слідства, Кулініч діяв на користь країни-агресора РФ.

Ексочільника СБУ в Криму звинувачують за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

Читайте також: Справа Кулініча – радника Баканова відправили під арешт

Слідство встановило, що Кулініч співпрацював з російською ФСБ. Там він отримав оперативний псевдонім «Котигорошко». Курував діями Кулініча «політичний офіс» у Москві, який організували за завданням російської спецслужби ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації президента України Андрій Клюєв.

Слідство вважає, що до початку повномасштабного російського вторгнення Кулініч шпигував на користь Росії, а також розставляв «своїх людей» у правоохоронних органах України та підбурював громадян до державної зради.

Зараз Олег Кулініч перебуває під вартою. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Читайте також: Випадків проникнення агентів РФ в Україні чимало – Рахманін про справи Кулініча й Наумова

Нагадаємо, що співробітники Служби безпеки України затримали Олега Кулініча у липні 2022 року в результаті спецоперації, проведеної спільно з Державним бюро розслідувань. Йому було оголошено підозру у державній зраді, створенні злочинної організації, самовільному залишенні місця служби в умовах воєнного стану, заволодінні зброєю та її незаконному зберіганні.Розробкою Кулініча та спецоперацією з його затриманням займався особисто теперішній голова СБУ Василь Малюк.

Про те, як корупція веде до зради, сервільність — до депрофесіоналізації, а дурість — до безкарності ворогів — текст Валентини Самар «Кроти» ФСБ у СБУ. Чого не вистачає у справі Кулініча—Сівковича».