UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сполучені Штати нагадали про підтримку України незвичним різдвяним привітанням

Колядка українського композитора Миколи Леонтовича – одна з найулюбленіших різдвяних пісень у США.

Сполучені Штати Америки привітали Україну із зимовими святами та запевнили у незмінній підтримці суверенітету й соборності нашої країни.

Привітання опублікувало на своїй сторінці у Facebook посольство США в Україні: «Зичимо всім миру та радості у цей сезон свят».

До текстового привітання дипломати додали відеоролик із записом привітання музичного – оркестр Військово-повітряних сил США виконав колядку «Щедрик» українського композитора Миколи Леонтовича.

Керівниця оркестру ВПС США в Європі та Африці, підполковник Крістіна Мур Уррутії зазначила: «В України немає кращого партнера, ніж Сполучені Штати Америки, який підтримує ваші зусилля у відстоюванні суверенітету та територіальної цілісності України».

Вона також нагадала історію потрапляння колядки до Сполучених Штатів.

У 1921 році країну відвідав Український національний хор, який серед іншого виконав відомий твір Леонтовича. Пісня надихнула американського диригента українського походження Пітера Вільховського, і той вирішив будь-що перекласти її англійською. Так з’явилась Carol of the Bells - «Колядка дзвонів», яка згодом стала однією з найулюбленіших різдвяних пісень у США.

Читайте також: Готуємося до Різдва: 10 яскравих варіантів виконання "Щедрика"

Між 1901 і 1921 роками Микола Леонтович створив п'ять версій пісні, але тільки версія 1916 року його влаштувала настільки, що він дозволив її виконувати. Вперше «Щедрик» був виконаний хором Київського університету в 1916 році, під час роботи композитора в Києві.

5 жовтня 1921 року «Щедрик» вперше був виконаний в Карнегі Холі в Нью-Йорку, а вже в 1936 році була створена американська версія - Carol of the Bells, яку написав американець українського походження Пітер Вільховський. Перший запис пісні було зроблено ще в 1922 році в Нью-Йорку, виконав її український хор під керівництвом Олександра Кошиця.

ZN.UA зібрало яскраві варіанти виконання «Щедрика», які допоможуть відчути дух майбутніх свят.