UA / RU
Підтримати ZN.ua

Співвласнику садиби Зеленських обрали запобіжний захід. Він своєї провини у знесенні будівлі не визнає

Михайло Гречко розповів історію, навіщо, за його версією, знесли садибу.

Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід Михайлу Гречку – співвласнику садиби Зеленських, якого підозрюють в умисному знищенні історичної будівлі, попри накладений на неї арешт, передає «Суспільне». Для нього обрали особисті зобов’язання.

Запобіжний захід діятиме до 23 вересня 2024 року. На Гречка поклали обов’язки:

Саме такий запобіжний захід просила обрати й прокуратура. При цьому прокурори вважають, що Гречко може переховуватися від слідства. Минулого року він вже виїжджав за кордон через систему «Шлях». 

Читайте також: Власники садиби Зеленських зобовʼязались відновити знесену будівлю — Кличко

Своєю чергою захисниця Гречка наполягала на тому, що зруйнована садиба не внесена до реєстру нерухомих пам’яток. За словами адвокатки, вони мали докази цього та відповідь Мінкульту. Копії підтверджувальних документів вона передала суду.

Сам підозрюваний заявив, що вини за собою не визнає. При цьому він намагався переконати суд, що хотів реконструювати садибу Зеленських. За версією Гречка, планувалось, нібито відновити її зовнішній та внутрішній вигляд у межах фундаменту.

Нагадаємо, 19 липня на вулиці Олександра Кониського, 22 забудовник зніс старовинну садибу Зеленських у Києві. Будинку 1890 року не встигли присвоїти статус архітектурної пам'ятки. Цим забудовник і скористався та зніс садибу. Тепер там хочуть збудувати ЖК «Тургеневъ».

Садиба Зеленських — остання з найстаріших на столичній вулиці Кониського дерев'яна будівля 19 століття. Вона входить до «Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту».

Раніше міський голова Києва Віталій Кличко назвав знесення садиби Зеленських «цинічною провокацією». При цьому він здивувався, чому обурені українці прийшли на мітинг саме під будівлю мерії, а не органів центральної влади. Кличко стверджував, що столиця не передавала власникові садиби землю, на якій вона стояла, через що там не могли проводити будь-які роботи.