UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціологи розповіли, чому деякі українці не голосували на місцевих виборах

Найбільш активними виборцями виявилися старші українці.

На місцевих виборах, які відбулися 25 жовтня, найбільш активними були старші виборці, адже з тих, хто прийшов на вибори - 56% українці старші 50 років, йдеться у результатах опитування соціологічної групи “Рейтинг”. Однак, у загальній структурі виборців частка старших громадян становить 45%.

При цьому лише 11% з тих, хто проголосував у минулу неділю, були люди віком 18-29 років. У загальній структурі виборців частка молоді складає 18%.

Найбільший перекіс у бік старших виборців відбувся здебільшого у містах, частіше серед чоловіків. У регіональному розрізі – частіше на Сході і Півдні країни, де частка виборців старших 50 років становила 60%.

Якщо говорити про тих українців, які не голосували, то жінки причиною цьому частіше називали стан здоров’я і коронавірус. Чоловіки ж частіше говорили про те, що не прийшли на вибори, тому що були зайняті або голосування та його результати їм було нецікаве.

Водночас старші респонденти основною причиною неучасті у виборах називали стан здоров’я. А молодь частіше говорила про зайнятість в день виборів і проживання не за місцем реєстрації (особливо актуально для Києва). Для людей середнього віку – додалась ще загроза коронавірусу.

360

Дослідження провели 25 жовтня серед українців віком від 18 років і старших в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Всього опитали 8747 респондентів, які ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ВИБОРАХ, на виході з 140 виборчих дільниць, відібраних випадковим чином із дотриманням принципу рівномірності. Для випадкового відбору респондентів була застосована методика сталого кроку. Помилка репрезентативності: не більше 1,4%

Читайте також: Притула привітав Кличка з перемогою на виборах мера

Нагадаємо, 25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. Офіційні результати ЦВК поки не оголосила. Однак ZN.UA зібрало дані паралельних підрахунків і екзит-полів, які показують, в якому місті може відбутися другий тур виборів мера, а в якому ні. Також стало відомо скільки мандатів отримають партії, які пройшли в Київську міську раду. Також ми зібрали дані паралельних підрахунків і екзит-полів, щоб показати в радах яких міст найбільше голосів зібрали загальнонаціональні партії.

Детальніше про те, хто, як і для чого бере владу в обласних центрах України 25 жовтня, читайте в передвиборному проекті ZN.UA "Країна по поличках" (українською і російською мовами).