UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні є два способи позбавити звання Герой України, але й вони складні та неефективні

У Верховній Раді є законопроєкти, які можуть це виправити

Президенти України мали різні політичні орієнтації, у результаті чого серед Героїв України опинилися як ті, хто поклав своє життя у боротьбі з агресією РФ, так і ті, їй сприяв. Як можна розв’язати цю проблему, розповіли  Оксана Заболотна та Дар’я Бевзюк у статті для ZN.UA «Хто наші герої? Що не так із системою державних нагород в Україні і як це виправити».

Як приклад авторки розповіли про кримського ексдепутата Олександра Баталіна, якого підозрюють у державній зраді. Також серед тих, кому свого часу присвоїли звання Героя України опинився колишній народний депутат Борич Дейч, який підтримав анексію Криму росіянами.

«Позбавити таких «героїв» державних нагород — велика проблема. Закон визначає два можливі способи», - пишуть авторки. 

Перший спосіб передбачає, що нагородженого засуджують за тяжкий злочин. Тоді суд має окремо звернутися до президента з відповідним поданням. Другий спосіб позбавити громадянина державних нагород – це запровадити проти нього санкції.

Читайте також: Залужний прокоментував присвоєння звання Героя України

«Проте обидві описані процедури надто ускладнені та неефективні. Уряд ще в лютому 2023 року пообіцяв зареєструвати проєкт, який зробив би процес позбавлення державних нагород простішим, проте цього досі не сталося», – зазначили Заболотна та Бевзюк.

За їхніми словами, частково розв’язати проблему можуть кілька зареєстрованих у Верховній Раді законопроєктів. Один з них передбачає позбавлення державних нагород тих, хто вчинив злочини колабораціонізму, незаконно поширював інформацію про пересування військ і пропаганду війни чи виправдовував агресора.

Ще один законопроєкт пропонує позбавляти держнагород за поданням Ради національної безпеки та оборони, якщо до нагородженого застосували санкції або він брав участь в агресії проти України. Або ж забирати нагороду за поданням Служби безпеки України, якщо власник «геройського» звання має громадянство чи нагороди від держави-агресорки або є членом партії, забороненої судом. 

Також у ВРУ зареєстрований законопроєкт, який пропонує забирати державні нагороди за злочини проти національної безпеки, миру, безпеки людства та інші тяжкі чи особливо тяжкі злочини.

Читайте також: Зеленський присвоїв Героя України Буданову та підполковнику Агеєву

«З одного боку, переглядати свою історію та її героїв не дуже правильно. Але, з іншого боку, в унікальній українській ситуації зробити це варто принаймні для того, щоб відверті зрадники з антиукраїнською позицією не стояли поруч із реальними героями, які віддали за Україну найдорожче — свої життя й здоров’я. Як мінімум це неетично, а як максимум — дискредитує інституцію державних нагород як таку», – пишуть авторки.

За їхніми словами, аби втілити бажане потрібно га законодавчому рівні запровадити перевірку нагороджених Героїв щодо співпраці з Росією. Заболотна та Бевзюк пояснили, що це продиктовано необхідністю як вичистити із системи елементи, що становлять загрозу національній безпеці, так і відновити репутацію й довіру до державного нагородження в суспільстві.

В Україні державні нагороди серед військових найчастіше отримують офіцери, водночас сержанти та солдати дуже рідко отримують нагороди за життя. Найбільше державних нагород, зокрема й військовим, видав президент Володимир Зеленський.