UA / RU
Підтримати ZN.ua

СММ ОБСЄ планує відкрити нові патрульні бази в ОРДО

Зокрема бази відкриють поблизу неконтрольованих ділянок кордону з РФ

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ планує відкрити нові передові патрульні бази в містах на території самопроголошеної "Донецької народної республіки" на непідконтрольній території України, у тому числі поблизу ділянок кордону з Росією, заявив перший заступник глави СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг.

"Ми плануємо відкривати нові передові патрульні бази у двох районах поблизу лінії зіткнення, наприклад у Докучаєвську, там, де нам надають підтримку збройні формування. Але ми також плануємо відкрити передові патрульні бази поблизу неконтрольованих ділянок кордону з Російською Федерацією в таких населених пунктах, як Новоазовськ і Амвросіївка", - сказав він.

Хуг додав, що з приводу цих двох населених пунктів СММ ОБСЄ досі не отримала однозначної відповіді від Донецька про те, чи готові вони надати місії відповідну підтримку для відкриття там передових баз.

"Збройні формування самі просять, щоб місія висвітлювала повну картину, але якщо вони не надають нам повний доступ, то про яку повній картині може йти мова?" – зазначив Хуг.

За його словами, СММ ОБСЄ не зможе показати повну картину, поки їй будуть обмежувати доступ.

"Ми підтримуємо постійний зв'язок з озброєними формуваннями в тому, що стосується безпеки наших спостерігачів. У наших звітах ми висвітлювали інциденти, коли ми стикаємося з випадками втручання в нашу роботу з боку збройних формувань. Але після цих інцидентів із ними проводиться розгляд", - зазначив він, висловивши сподівання, що кількість таких інцидентів знизиться.

Зазначимо, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з початку 2018 року зареєстрували більше 10100 випадків порушення режиму припинення вогню в зоні проведення антитерористичної операції.