UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сліди війни: психолог розповіла, як допомогти підліткам, що травмують себе через постійний стрес

Важкий для всієї країни період складніше переживають найвразливіші категорії населення.

Російська агресія руйнує не лише міста, а наносить значну шкоду психологічному стану українців. У такий непростий час серйозно страждають підлітки, які гостро реагують на стресові ситуації. Часто вони вдаються до самоушкоджень.   

Читайте також: Знайти в собі сили: психолог назвав чотири правила, які допоможуть подолати стрес

Кандидат психологічних наук, головний психолог Гарячої лінії підтримки Українського ветеранського фонду Олена Лашко розповіла, як допомогти підлітку у такій ситуації.

«Досвід практичної роботи з хлопцями і дівчатами підліткового віку свідчить, що явище завдання собі шкоди у підлітків здебільшого пов’язане з агресією, яку з різних причин неможливо спрямувати назовні, і яка таким чином спрямовується на себе. Ця аутоагресія може мати прояв саморуйнівної поведінки, протесту проти самого себе, акту самознищення, пов’язаного з відчуттям власної нікчемності та незначущості»,- пояснила вона.

Саме у підлітковому віці відбувається вироблення світогляду людини, усвідомлення образу власного «Я», розуміння свого місця серед інших. Криза підліткового віку підштовхує поставити під сумнів уже знайоме до цього: правила, зв’язки, погляди. Критичне переосмислення себе та світу дозволяє підлітку сформулювати цінності та сенси, які стануть тлом психічного життя у дорослому віці. Це дійсно не простий період у житті людини, і кожен з нас проходить його по-своєму.

Відсутність розуміння і підтримки збоку близьких може особливо ранити на цьому етапі життя. Нестерпний біль, що виникає через відчуття самотності, вимагає вчинків, які його полегшать. І хоча самоушкодження, або селфхарм, як його ще називають, є абсолютно не конструктивним способом зняти емоційне напруження, за відсутності інших способів підлітки іноді вибирають саме його. Особливо якщо серед однолітків в оточенні присутня хибна нормалізація страждання і нанесення собі шкоди. Насправді, нормально – це бути щасливою людиною, берегти своє життя і здоров’я.

Як допомогти підлітку, що вдається до селфхарму

 Перш за все, дорослі люди мають піклуватися про збереження емоційного зв’язку з підлітком. Так, буває важко приймати його емоції. Але ігнорування цих емоцій ранить дитину, виштовхує з нормального шляху дорослішання. Нездатність впоратися з власними емоціями, які виникають у відповідь на дії підлітка, перш за все – наша відповідальність. Треба усвідомлювати і враховувати це, щоб залишатися здатними підтримати дитину.

Зарадити може уважне ставлення до власного психологічного благополуччя, яке складається з таких аспектів життя:

Приділяючи увагу якості життя в окремих його сферах, ми здатні значно покращити його в цілому, знаходити динамічний баланс у прагненні до благополуччя, свого і своєї родини. Для цього ми потребуємо опори на внутрішні і зовнішні ресурси – як життєдайну силу для руху вперед.

Спробуйте проаналізувати:

Піклуючись про себе, ви піклуєтесь і про своїх близьких. Отримуючи підтримку у важку хвилину, ви зберігаєте власний спокій і рівновагу та залишаєтеся здатними надавати підтримку дитині, витримувати її емоції, зберігати емоційний зв’язок з нею.