UA / RU
Підтримати ZN.ua

Складні часи: хто може звільнитися з військової служби під час війни

Законом передбачені випадки, коли це можливо.  

Зараз в Україні діє загальна мобілізація, що була запроваджена, через повномасштабне вторгнення Росії і військовозобов’язані приєднуються до тих сміливців, що з перших днів війни стали на захист України.

Читайте також: Воєнний стан: чи можуть мобілізувати людину, що має родича з інвалідністю

Юрист-волонтер гарячої лінії Асоціації правників України щодо допомоги постраждалим від війни Владислав Зайцев розповів, які підстави для звільнення з військової служби передбачені у законодавстві пише "Українська правда".

Профільним законом, який визначає загальні засади проходження в Україні військової служби, є Закон України "Про військовий обов’язок і військову службу" від 25.03.1992 № 2232-ХІІ.

Військова служба поділяється на декілька видів, тому звільнення з неї класифікується наступним чином:

Враховуючи, що зараз діє загальна мобілізація, експерт зупинився на аналізі підстав для звільнення мобілізованих з військової служби.

Під час воєнного стану для мобілізованих діють такі підстави для звільнення:

Звільнення з військової служби за віком

Загалом статтею 22 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, встановлений граничний вік перебування на військовій службі 60 років, крім вищого офіцерського складу – до 65 років. Отже, у разі досягнення зазначеного віку, військовослужбовець має право на звільнення.

Однак, якщо він бажає продовжувати службу, у нього є така можливість – за наявності високої професійної підготовки, досвіду практичної роботи та визнання військово-лікарською комісією придатним за станом здоров’я. У такому разі військові можуть продовжувати служити до 5 років.

Звільнення з військової служби за станом здоров’я

Звільнення за станом здоров’я відбувається на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Порядок проходження військово-лікарської експертизи передбачений Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджену наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402. Ним же затверджений і перелік хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби.

Звільнення через вирок суду

Якщо трапляється ситуація, коли військовослужбовцем було вчинено злочин, це, в свою чергу, тягне за собою притягнення до кримінальної відповідальності. Якщо військовослужбовця буде засуджено до позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання – настає автоматичне звільнення з військової служби.

Звільнення за сімейними обставинами

Останньою та однією з найрозповсюдженіших підстав звільнення є обставини сімейного характеру. Перелік таких обставин для мобілізованих безпосередньо визначений у законі.

Це, зокрема:

Особливістю звільнення за сімейними обставинами є те, що військовослужбовець має надати відповідні документи, які підтверджують той чи інший факт.

Наприклад, якщо це виховання дитини з інвалідністю – свідоцтво про народження дитини та документ, що підтверджує її інвалідність; самостійне виховання дитини віком до 18 років – свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про смерть другого з подружжя/свідоцтво або рішення суду про розірвання шлюбу з визначенням місця проживання дитини з військовослужбовцем.

Раніше ми писали, що зараз у Збройних Силах України служать понад 40 тис. жінок, які пішли добровольцями. Вісім тисяч з них займають офіцерські посади, та понад п'ять тисяч жінок перебувають у районах, де ведуться активні бойові дії.