UA / RU
Підтримати ZN.ua

СК РФ порушив справу проти "української вояччини" за фактами геноциду російськомовного населення

Українська влада, на думку Маркіна, щодня здійснює в Донбасі "цинічні і варварські злочини".

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за фактами геноциду російськомовного населення на окупованих територіях України.

"Головним слідчим управлінням СК Росії порушено кримінальну справу за фактами масових обстрілу в період з 01.12.2014 за 12.01.2015 з установок залпового вогню "Град", "Ураган", самохідних артилерійських установок "Акація" та "Гвоздика", іншого важкого озброєння", - повідомив представник СК РФ Володимир Маркін на офіційному сайті Слідчого комітету.

Комітет класифікував дії українських військових як геноцид. "Дії осіб з числа вищого політичного і військового керівництва України, які здійснюють командування так званої "антитерористичної операції", що проводиться на південному сході України, а також підконтрольних їм командирів українських націоналістичних батальйонів "Айдар", "Азов" і "Дніпро" кваліфікуються не інакше, як геноцид (ст. 357 КК РФ), тобто знищення російськомовної групи населення", - додав Маркін.

При цьому, за його оцінкою, "відверто цинічним виглядає те, що весь світ так одностайно відгукнувся на трагедію у Франції і також одностайно не помічає більш цинічних і варварських злочинів, які щодня відбуваються українською владою в Донбасі".

Крім цього Маркін додав, що в законодавстві Росії є положення, що дозволяють "залучати іноземних громадян, які вчинили злочин поза межами Російської Федерації, до кримінальної відповідальності".

За даними Міноборони, на поточний момент в Донбасі знаходяться 7,5 тисячі російських військових, а їх ротація проводиться щодня. Найбільш активні накопичення російських військових формувань фіксуються на території Донецької області.

У листопаді Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу за фактом артилерійського обстрілу школи в місті Донецьк, звинувативши ВСУ і Нацгвардію. Українська сторона встановила, що школу в Донецьку обстріляли з підконтрольною бойовикам Макіївки.