UA / RU
Підтримати ZN.ua

Синоптики спрогнозували високий рівень дніпровської води в Києві – де ще триматиметься водопілля

Традиційні райони підтоплення будуть заповнені водою, зокрема на пригирловій ділянці Прип'яті у зоні Чорнобильської АЕС

8-12 березня внаслідок скидів води з Київського водосховища та у зв'язку з проходженням весняного водопілля рівень дніпровської води у Києві та Бориспільському районі Київської області буде триматися значно вище стандартних відміток. За прогнозами синоптиків Укргідрометцентру, рівень води “утримуватиметься вище відміток початкового затоплення заплав та понижених прирічкових територій (І рівень небезпеки - жовтий)”.

Читайте також: На дні Каховського водосховища відновлюється природна рослинність — науковці

Де ще буде високий рівень води

8-12 березня, внаслідок підвищення та утримання високих рівнів води триватиме затоплення на річках Десна та Снов, з порушенням транспортного сполучення з окремими населеними пунктами у Новгород-Сіверському, Корюківському, Ніжинському, Чернігівському районах Чернігівської області та Шосткинському районі Сумської області. Складна ситуація буде на Верхньому Дніпрі, де утримуватиметься затоплення заплави з порушенням транспортного сполучення ряду прирічкових громад водами Сожу і Дніпра у Чернігівському районі Чернігівської області.

На пригирловій ділянці Прип'яті у зоні Чорнобильської АЕС “рівні води утримуватимуться на максимальних відмітках весняного водопілля зі збереженням води на заплаві у Київській області”, – повідомляють в Укргідрометцентрі.

Раніше повідомлялось, що гідрометеорологічні умови зими 2023-2024 років були несприятливі для потужного весняного водопілля на річках України. Метеорологи говорять, що коротка зима та нестійкий режим погоди з чергуванням холодів та відлиг мала кількість накопиченого снігу на грунті, створили малий запас снігу та льоду. Саме це не дає підстав говорити про високе весняне водопілля. Однак в деяких регіонах може бути небезпечна ситуація.