UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сильна громада завжди патріотична і не схильна ні до якого сепаратизму — Негода

Треба створити таку систему, щоб у разі заходження за лінію національних інтересів на рівні регіону або громад блискавично спрацьовували державні запобіжники

Перемога у війні напряму залежить від розвитку наших громад. Таку думку висловив заступник міністра розвитку громад та територій В'ячеслав Негода в інтерв'ю для ZN.UA.

"Слабка, некомпетентна центральна влада й корумпована силова вертикаль тільки посилять відцентрові процеси і остаточно феодалізують регіони", - стверджують опоненти реформи. На що В'ячеслав Негода відповів наступне:

"По-перше, подумаймо й даймо відповідь на запитання: а яка країна сильніша? Та, яка відбудовує себе знизу, розвиває інфраструктуру й економіку на місцях, чи та, в якій міста і села занепадають? Ми вже шість років перебуваємо у стані війни. Чим сильніші наші громади, чим розвиненіші, тим вищі наші шанси на перемогу. Бо перемога - це передусім сила й самодостатність країни. А вони починаються звідти, де людина живе".

По-друге, Негода також впевнений, що у світі немає такої практики, коли б муніципалітети, громади ставали вогнищами якогось сепаратизму.

"Такими суб'єктами зазвичай виступали регіони, великі території. І ось тут саме наше завдання - передати основні повноваження і фінанси для місцевого розвитку не на рівень регіону, де завжди виникатиме спокуса порулити й визнати за собою якусь унікальність, а громадам", -пояснив заступник міністра.

"По-третє, коли ми говоримо про децентралізацію та передачу повноважень і ресурсів громадам, апріорі йдеться про паралельну побудову сильної системи територіальної виконавчої влади, - продовжив він. - Зараз функції і повноваження змішані. Обласні й районні державні адміністрації вмістили в себе функції і держави, і місцевого самоврядування. Обласні й районні ради позбавлені можливості виконувати функції місцевого самоврядування, не маючи законодавчих підстав для формування власних виконавчих органів.

"Усе це, за шаблоном радянської адміністративно-командної системи державного управління, виконують облдержадміністрації та райдержадміністрації. При цьому вони розтягнулися в багатолітньому шпагаті між Києвом і регіональними бізнес-елітами, частіше граючи на користь останніх", - пояснив бюрократ.

Він вважає, що про місцеве самоврядування і про ефективність роботи місцевої виконавчої влади взагалі можна не говорити, якщо все це залежить від рішень обласних і районних рад.

"Тому, щоб посилити як місцеве самоврядування, так і центральну владу на місцях, їх потрібно чітко розвести. Жорстко окреслити коло компетенцій і передати основну частину повноважень і фінансів на найбільш низовий рівень - громадам", - додав фахівець.

Негода заявив, треба створити таку систему, щоб у разі заходження за лінію національних інтересів на рівні регіону або громад блискавично спрацьовували державні запобіжники.

"Сильне місцеве самоврядування і сильна виконавча влада на місцях - це два крила самодостатньої держави, які мають забезпечити стабільний місцевий та регіональний розвиток. . І я зараз можу назвати десятки громад у тих-таки прифронтових Донецькій та Луганській областях, яким завдяки децентралізації тепер вдається вирішувати дуже серйозні проблеми й, по суті, відбудовувати себе заново. Сильна громада завжди патріотична і не схильна ні до якого сепаратизму. Чого не скажеш про слабку й незадоволену життям", - продовжив чиновник.

Що стосується зміни та ротації еліт, їх повернення на місцевий рівень, то це, на думку Негоди, нормальний процес.

"Еліти - це сила країни. Сильні кадри потрібні скрізь. І в центральній владі, і в місцевій. Нехай повертаються й керують, хай працюють на країну в її інтересах", - завершив Негода.

Більше відповідей на ключові для країни питання, які стосуються реформи децентралізації, читайте в матеріалі Інни Ведернікової "В'ячеслав Негода: "З Конституцією чи без, критично важливо завершити децентралізацію до місцевих виборів" для ZN.UA.