UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сійярто наполягає на збереженні Берегівського району на Закарпатті

Глава МЗС Угорщини заявив, що збереження Берегівського району в Закарпатській області важливе для обох країн.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що збереження Берегівського району в Закарпатській області є спільним інтересом для його країни і України. Про це він повідомив під час брифінгу з главою МЗС Дмитром Кулебою, передає видання Lb.ua.

Він висловив упевненість в тому, що країни зможуть дійти згоди щодо цього питання, тому що в цьому регіоні проживає близько 150 тисяч угорців. Міністр додав, що збереженням району перш за все має зайнятися український уряд.

"Наше прохання полягає в збереженні Берегівського району Закарпатської області. Однак рішення прийматиме український уряд. Це загальний інтерес двох наших країн і я сподіваюся, що Україна позитивно поставиться до цього", - сказав Сійярто.

Читайте також: Марцінків порушує права людини розпорядженням про вивезення ромів на Закарпаття — правозахисники

Раніше також повідомлялося про те, що Угорщина з 29 червня відкриє всі пункти пропуску з Україною.

Нагадаємо, 29 травня Дмитро Кулеба відвідав Будапешт, де зустрівся зі своїм угорським колегою Петером Сиярто. Міністри закордонних справ обговорили ряд проблем в двосторонніх відносинах обох країн.

Як пише в своїй статті для ZN.UA Юрій Ганущак, адміністративними центрами на Закарпатті можуть бути Ужгород, Мукачево та Хуст.

"Лобіювання інших центрів посварить регіональні еліти і буде представляти загрозу державній безпеці з урахуванням роздування деякими політичними силами як в Україні, так і за її межами національних факторів. Йдеться про Берегівському районі", - відзначає автор.

Детальніше про те чому не потрібно винаходити велосипед, створюючи нові райони, читайте в статті Юрія Ганущака "Нові райони. Експертна карта реформи".