UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі не хоче негативу у відносинах зі США, тому в питанні війни намагатиметься відігравати стабілізаційну роль — Клімкін

Дипломат позитивно оцінив зустріч лідерів Китаю та США, яка відбулася нещодавно. 

Китай досі не пропонував жодного мирного плану для завершення війни в Україні, наголосив ексміністр закордонних справ Павло Клімкін. Під час телемарафону він пояснив, що 12 пунктів, які опублікували у КНР кілька місяців тому, таким не є.

"План — це послідовність кроків, гарантії їх виконання та часові рамки, а Китай опублікував принципи. Перший — територіальна цілісність і суверенітет, але Пекін не каже, що Росія має прямо зараз вивести війська, - наголосив Клімкін. - Китайці кажуть, що декларують принцип, але хочуть обговорювати, як вони його розуміють. Тому тут простір для розмови з китайцями є". 

Ексглава МЗС також вважає успішною останню зустріч китайського лідера Сі Цзіньпіна та президента США Джо Байдена. 

"Сі не хоче якогось негативу у відносинах зі США, він намагатиметься відігравати стабілізаційну роль. Рано говорити про загальну стратегію США та Китаю, але щодо загальної тактики можна", — заявив дипломат.

Читайте також: Після зустрічі Байдена та Сі Китай зробив низку поступок, щоб відновити довіру іноземних інвесторів 

Нагадаємо, речниця МЗС Китаю Мао Нін заявила, що зустріч президентів США Джо Байдена та КНР Сі Цзіньпіна не повинна вплинути на позицію Пекіна щодо "кризи в Україні". Та український лідер Володимир Зеленський все одно зауважив, що факт проведення цих переговорів - це добре для нашої держави

США й Китай занадто великі й важливі для всього світу, тому конфлікт між ними не може бути справою лише Вашингтона та Пекіна. За самітом лідерів двох найсильніших держав планети в Сан-Франциско уважно стежили в усіх столицях. Які висновки можна зробити після нього? Яким є його значення для України? Про це пише Віктор Константинов у статті "Зустріч Байдена та Сі: короткий перепочинок перед неминучою бурею".