UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що відомо про зв'язок COVID-19 й рівня вітаміну Д

З одного боку, зараз немає підстав приймати вітамін Д для профілактики або лікування COVID-19. З іншого - можливо, його варто приймати з інших причин.

В інтернеті вже кілька місяців пишуть про те, що вітамін Д критично важливий для профілактики та лікування коронавірусної інфекції COVID-19. Також вже вийшло чимало наукових робіт, де досліджували це питання. Що зараз насправді відомо про зв'язок COVID-19 та рівень вітаміну Д й чи варто приймати цей засіб додатково?

Якщо говорити докладніше, розбиралося видання Meduza, є роботи, в яких дослідники дивилися на те, чи частіше хворіли на COVID-19 люди з дефіцитом вітаміну Д. Також були дослідження, в яких вивчалося, наскільки важко хворіють люди з дефіцитом вітаміну Д та без такого дефіциту. Результати виявилися суперечливими: за одними даними, дефіцит вітаміну Д дійсно виявився пов'язаний із захворюваністю на COVID-19 та поганим прогнозом, за іншими - не виявився. Більш того очевидно, що деякі автори вирішили скористатися моментом та привернути до себе увагу завдяки гарячій темі, провівши відверто неякісні дослідження з гучними висновками про важливість вітаміну Д в боротьбі з коронавірусом.

Характерно, що вітаміну Д на цю мить немає в більшості основних рекомендацій по лікуванню COVID-19. А в тих, де він згадується, побоюються його рекомендувати (в текстах для пацієнтів Всесвітня організація охорони здоров'я теж пише про це).

Водночас є теоретичні підстави для того, щоб покладати на вітамін Д якісь надії та вивчати його вплив на захворюваність на COVID-19 та перебіг хвороби. Зокрема, вітамін Д бере участь в роботі імунної системи й допомагає їй справлятися в тому числі з вірусними інфекціями, а також запобігати занадто бурхливій реакції, яка теж може нашкодити людині.

Що робити?

Можна орієнтуватися, наприклад, на спеціальне керівництво, випущене 17 грудня 2020 року у Великій Британії. Національний інститут здоров'я та якості медичної допомоги й Науковий консультативний комітет з харчування радять приймати ту ж дозу вітаміну Д, що була рекомендована і до пандемії.

На думку експертів, є достатньо даних на користь того, що при дефіциті цього вітаміну нова коронавірусна інфекція протікає важче. Але не факт, що дефіцит в цьому випадку є причиною. «Багато факторів, що підвищують ризик важких наслідків COVID-19, також викликають низький рівень вітаміну Д», - пишуть автори рекомендацій. Наприклад, у людей з ожирінням і цукровим діабетом другого типу вищий ризик розвитку та важкої форми COVID-19, і дефіциту вітаміну Д.

Тому британські експерти вважають, що якщо єдина причина призначити вітамін Д - це COVID-19, то робити цього не потрібно. Для такого підходу занадто мало даних (особливо в плані лікування).

Дозування

Добова потреба дорослого населення у мінеральних речовинах та вітамінах визначена в таблицях 7-10 Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії, затверджених наказом МОЗ України від 03.09.2017 № 1073, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 02 жовтня 2017 р. за № 1206/31074.

Так добова потреба у вітаміні Д для дорослої людини в Україні встановлена на рівні 5 мкг. Для людей від 60 років і старше - 10 мкг вітаміну Д на добу.

У Великій Британії вважають, що дітям та дорослим круглий рік потрібно приймати 400 міжнародних одиниць вітаміну Д на день.

Чи варто приймати більші дози вітаміну Д "про всяк випадок"?

Не варто. Для людей без встановленого дефіциту вітаміну Д це небезпечно. Надлишок вітаміну Д може призвести до надлишку кальцію та, відповідно, до пошкодження нирок, серця, судин й інших негативних наслідків. Тому понад 4000 міжнародних одиниць на день без призначення лікаря приймати не рекомендується.

Чи потрібно приймати якісь інші вітаміни, щоб не захворіти?

Ні, жодних профілактичних засобів такого роду не існує. Щоб не захворіти та не передати вірус іншим, як і раніше важливо регулярно і правильно мити руки, не чіпати обличчя, триматися від людей трохи далі (дистанція має бути не менше метра, а краще двох) і носити маску, особливо якщо не виходить дотримуватися належної дистанції. Ще можна зробити щеплення.

Якщо ви все-таки захворіли, то до появи тривожних ознак потрібно лікуватися як при звичайній ГРВІ: великою кількістю гарячих напоїв, знеболювальними/жарознижувальними та відпочинком.