UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як діяти у випадку радіаційної аварії – рекомендації CDC

Потрібно дотримуватися чіткого алгоритму дій.

Російській окупанти додатково замінували Запорізьку АЕС. Українці мають бути підготовленими до розвитку будь-яких подій, оскільки ворог не дотримується жодних конвенцій та правил ведення війни. Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) розповіли, яких правил треба дотримуватися у випадку радіаційної аварії.

Як діяти, якщо ви перебуваєте у приміщенні

Важливо не покидати приміщення – треба закрити всі вікна та двері. Радіоактивний матеріал осідає зовні будівель, тому найкраще триматися якнайдалі від стін та даху.

Читайте також: Зеленський доручив Клименку провести розʼяснювальну роботу з українцями про ризики на Запорізькій АЕС

Якщо можливо, треба вимкнути вентилятори, кондиціонери та обігрівачі з примусовою вентиляцією, що подають повітря зовні. Закрийте заслінку каміна.

Якщо ви перебуваєте на вулиці під час радіаційної аварійної ситуації

Треба негайно зайти у будівлю або укриття. Якщо ви можете дістатися до цегляного або бетонного багатоповерхового будинку або підвалу за кілька хвилин – треба йти туди. При радіаційній аварії перебувати всередині будь-якої будівлі безпечніше, ніж зовні.

Необхідно обережно зняти верхній шар одягу перед тим, як увійти до будівлі, якщо це можливо. Опинившись усередині, потрібно вимити ті частини тіла, які були відкриті, коли ви були на вулиці.

За можливості, слід одягнути чистий одяг. Це допоможе обмежити радіаційне опромінення.

Читайте також: Радіаційна небезпека: що пити та їсти у випадку вибуху на АЕС

Що робити, якщо радіаційна аварія застала у транспорті

Потрібно негайно проникнути всередину будівлі. Автомобілі не забезпечують достатній захист від радіоактивного матеріалу.

Необхідно намагатися перейти до будинку, а не перебувати на вулиці. Також при вході до будівлі треба зняти забруднений одяг, це допоможе запобігти поширенню радіоактивного матеріалу.

Чи можна пустити людину з вулиці до свого укриття

Надання притулку тим, хто знаходився зовні під час радіаційної аварії, може врятувати їхнє життя, не наражаючи на небезпеку ваше власне.

Читайте також: Євросоюз передасть Україні 5,5 млн таблеток йодиду калію на випадок витоку радіації

Попросіть їх зняти верхній шар одягу перед входом до будівлі чи притулку. Потрапивши всередину, попросіть їх вимити ті частини тіла, які були відкриті, коли вони були на вулиці.

Щоб обмежити радіаційне опромінення, потрібно дати людям чистий одяг.

Що робити з домашніми тваринами при радіаційній аварії

Необхідно взяти домашніх улюбленців до укриття. Також необхідно подбати про запас їжі та води для них на 24 години.

Раніше ми писали, коли і як потрібно проводити йодопрофілактику у випадку радіаційної аварії.