UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що приготувати в Святвечір: рецепти пісних страв

Зустрічати Різдво прийнято 12 пісними стравами.

6 січня християни східного обряду святкують Святвечір - день напередодні Різдва Христового. У цей вечір на стіл прийнято подавати 12 пісних страв - за кількістю апостолів. Святу передував Різдвяний піст, який закінчується наступного дня, 7 січня. Щойно на небі з'являється перша зірка, вся сім'я сідає за стіл і починає трапези.

За традицією, обов'язковою стравою на Святвечір є кутя. Саме з неї починається трапеза в цей день.

Рецепти 12 пісних страв

Кутя

Інгредієнти:

1 стакан пшениці

4 столових ложки малинового варення

Півсклянки маку

Півсклянки родзинок

Півсклянки волоських горіхів

Мед за смаком

Цукати за бажанням

Приготування:

Замочіть зерна пшениці в холодній воді на кілька годин або на ніч. Потім залийте пшеницю свіжою водою і поставте на плиту. Коли вода закипить, зменшіть вогонь і варіть зерна до м'якості близько 2-3 годин.

Поки вариться пшениця, підготуйте інші інгредієнти для куті. Промиті родзинки насипте в чашку і залийте окропом так, щоб вода на 2-3 см покривала сухофрукти. Залиште родзинки на 20 хвилин.

Ретельно промийте і обшпарте окропом мак, залиште запарений мак під кришкою на 15 хвилин. Після цього необхідно злити воду і потовкти мак в ступці до появи білого «молочка». Потім додайте до маку трохи води і меду, перемішайте.

Підготуйте горіхи: очистіть і порубаєте їх на дрібні шматочки, потім трохи підсмажте на сухій гарячій сковороді.

Коли буде готова пшениця, злийте з неї воду, додайте набряклі родзинки, рубані горіхи, заправте маком і малиновим варенням, перемішайте. При необхідності можна додати ще трохи меду. Для цікавішого смаку можна насипати в готову кутю цукати.

Пісний борщ

Інгредієнти:

3-4 картоплини

300 г свіжої капусти

1 морква

1 цибулина

1 буряк

1 ст.л. томатної пасти

3-4 зубчики часнику

1 лавровий лист

рослинна олія

чорний перець горошком

сіль

Приготування:

Картоплю нарізати кубиками, капусту нашаткувати, моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками.

У киплячу підсолену воду покласти картоплю, через 5 хвилин капусту, лавровий лист і перець горошком і проварити на середньому вогні.

Тим часом підсмажити буряк, моркву і цибулю на олії, прикрити кришкою і тушкувати на повільному вогні, додавши трохи яблучного оцту або лимонної кислоти і томатну пасту.

Готові овочі перекласти в каструлю і варити борщ до готовності. Дати настоятися і подавати з розтертим часником.

Голубці

Інгредієнти:

листя савойської капусти

400 г філе судака

2-3 ст.л. рослинної олії

1 велика морква

1 цибулина

1 ст.л. панірувальних сухарів

сіль

мелений перець

мелений коріандр

Приготування

Довести воду до кипіння у великій каструлі. Додати листя савойської капусти однакового розміру і відварити їх протягом 3 хвилин. Потім відкинути на друшляк і промити холодною водою.

Цибулю і моркву почистити. Цибулю подрібнити, моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на сковороді з олією.

Філе судака пропустити через м'ясорубку. Додати половину смажених овочів, панірувальні сухарі і сіль.

Викласти начинку на капустяні листки і сформувати голубці. Викласти в сотейник, додати моркву з цибулею. Приправити меленим коріандром і посолити.

Залити водою або овочевим бульйоном, за бажанням додати ложку томатної пасти. Тушкувати на слабкому вогні близько години.

Подавати голубці разом з хлібом.

Теплий салат із зеленою квасолею

Інгредієнти:

400 г зеленої стручкової квасолі

10-15 помідорів чері

5 листочків базиліка

1 лимон

2 ст. л. оливкового масла

1 ст. л. кунжуту

Сіль, перець за смаком

Приготування:

Відваріть квасолю протягом 2-3 хвилин, потім перекладіть її в салатницю, додайте нарізані на половинки помідори, рубаний базилік, полийте оливковою олією і лимонним соком, посипте кунжутом, сіллю, перцем і перемішайте. Подавайте теплим.

Запечена картопля з авокадо

Інгредієнти:

1 кг картоплі

2 шт. лука

1 авокадо

1 ст. л. рослинної олії

3 ст. л. сметани

Сіль, перець, спеції за смаком

Приготування:

Очистіть картоплю і наріжте її часточками. Відваріть картоплю до напівготовності, перекладіть у форму або горщики для запікання і додайте нарізану кільцями цибулю, попередньо підсмажені кубики авокадо і соус зі сметани, солі, перцю та інших спецій. Запікайте протягом 20 хвилин. Готову картоплю посипте зеленню.

Смажена риба з цибулею

Інгредієнти:

2 тушки білої риби (хека, минтая, тріски)

50 г борошна

сіль

1 ст.л. лимонного соку

2 цибулини

рослинна олія

Приготування:

Рибу при необхідності розморозити. Почистити, відрізати голову і зябра, випатрати і промити. Гострим ножем зробити розріз уздовж хребтової кістки і видалити хребет.

Натерти рибу сіллю і скропити лимонним соком.

Розігріти сковороду з олією, обваляти рибу в борошні і викласти в сковороду. Обсмажити з двох сторін. Готове філе перекласти на тарілку.

Цибулю почистити, нарізати кільцями, додати його в сковороду і обсмажити на розігрітій олії до м'якості.

Подавати рибу зі смаженою цибулею і відвареною картоплею.

Вареники з картоплею та грибами

Інгредієнти:

500 г борошна

200 мл крижаної води

2 ст.л. оливкового масла

дрібка солі

500 г картоплі

250 г грибів

2 цибулини

спеції

олія

Приготування

Змішати борошно, воду, оливкову олію і сіль. Замісити еластичне тісто, загорнути його в плівку, поки готується начинка.

Очистити картоплю, відварити її до готовності в підсоленій воді і зробити пюре (якщо виходить сухуватим, додати трохи оливкової або рослинної олії).

Посмажити на сковорідці нарізані гриби з однією подрібненою цибулиною протягом 10-15 хвилин. Перемішати з картоплею, остудити. Приправити до смаку.

Розкачати тісто, вирізати з нього кружечки склянкою. Викласти зверху начинку і защипати краї.

Опустити вареники в киплячу підсолену воду, варити на слабкому вогні 5-7 хвилин після закипання.

Подавати пісні вареники разом зі смаженою цибулею.

Вінегрет

Інгредієнти:

4-5 шт. картоплі

3 шт. моркви

5 штук. буряка

2-3 солоних огірка

Банку консервованого зеленого горошку або 350 г вареної квасолі

3-4 ст. л. рослинної олії

Сіль, перець і спеції за смаком

Приготування:

Якщо для вінегрету ви збираєтеся використовувати квасолю, а не горошок, то її потрібно попередньо замочити на кілька годин, а потім зварити. Моркву, картоплю і буряк слід промити і відварити в мундирах. Коли овочі зваряться, їм потрібно буде дати час для охолодження.

Після цього овочі потрібно очистити, порізати на кубики і висипати в миску. Далі додайте в салат подрібнені на кубики солоні огірки і відварну квасолю або консервований горошок. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте маслом і подавайте до різдвяного столу.

Грибна ікра

Інгредієнти:

300 г печериць

400 г моркви

1 маленький солоний огірок

200 г цибулі

120 г пагонів молодої спаржі (можна замінити стручкової квасолею)

3 зубчики часнику

чорний мелений перець

мелений кайенский перець

сіль

1/3 склянки рослинного масла

Приготування:

Лук очистити і нарізати невеликими кубиками. Гриби довільно нарізати. Моркву очистити і нарізати кружальцями. Спаржеві пагони розрубати на 4 частини. Часник дрібно порубати.

Спаржу відварити в підсоленій воді протягом 2 хвилин, промити під холодною проточною водою. Моркву теж відварити до готовності і промити. Відкинути овочі на сито.

Налити в сковороду половину масла і обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору. Додати олію, що залишилпся і гриби, готувати до випаровування рідини.

Додати відварену моркву, спаржу і дрібно порізаний солоний огірок. Посолити, поперчити за смаком. Готувати близько хвилини, помішуючи. Остудити.

Подрібнити всі інгредієнти за допомогою блендера. Готову закуску подавати разом з хлібом.

Запечені яблука з начинкою

Інгредієнти:

4 великих яблука

100 г родзинок

Жменя горіхів (волоських, кешью, фундука або будь-яких інших)

цукор, кориця, мед - за смаком

Приготування:

Промити яблука і видалити серцевину разом з насінням.

Викласти яблука на форму для запікання і наповнити попередньо вимочені родзинками, горіхами, медом, цукром і корицею.

Поставити в духовку і запікати протягом 20-30 хвилин при температурі 180°С.

Монастирський кавовий пиріг

Інгредієнти:

250 мл окропу

2 ч.л. розчинної кави

300 г борошна

200 г цукру

200 г меду

100 г волоських горіхів

1 ч.л. соди

сіль

Приготування:

В окропі розчинити каву, цукор і мед. Всипати просіяне борошно, соду, сіль і перемішати. Додати половинки волоських горіхів, ще раз перемішати.

Форму діаметром 26 см змастити олією і злегка присипати борошном, вилити тісто у форму. Випікати 55 хвилин при температурі 170°С.

Готовий пиріг вийняти з форми, охолодити на решітці. Розрізати, коли повністю охолоне.

Читайте також: Різдво: тексти популярних українських колядок

Узвар

Інгредієнти:

1/2 склянки в'яленого чорносливу

4 літри води

4 ст. л. гранатового сиропу

2 зелені яблука

1/2 склянки цукру

250 г в'ялених абрикос

100 г сушених яблук

1/2 склянки темного родзинок

1/2 склянки в'яленої журавлини

Приготування

Всі сухофрукти вимити і відкинути на сито.

Яблука нарізати великими часточками.

Налити у велику каструлю води, дати закипіти. Додати сухофрукти, нарізані яблука і гранатовий сироп. Варити після закипання 15-20 хвилин.

Прибрати сухофрукти з компоту, покласти цукор і готувати ще 5 хвилин.

Остудити і процідити компот. Подавати холодним. Можна подати з вареними фруктами.