UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щедрий вечір: які страви приготувати

Традиційно готують свинину і щедру кутю.

13 січня, напередодні Старого Нового року, в Україні святкують Щедрий вечір. Стіл в цей вечір також слід накривати багатий чи щедрий.

Головною стравою столу є щедра кутя. Прийнято також подавати страви зі свинини. Наприклад, господині готували холодець зі свинячих ніжок, «щоб ноги не боліли». А ось птицю і рибу в цей день не подають, вважається, що щастя може уливти або полетіти.

Рецепти страв на Щедрий вечір

Щедра кутя

Інгредієнти:

Приготування

  1. Пшеницю треба замочити на 1-2 години, після цього відварити до готовності. Пропорції зерна і води 1:2,5.
  2. Мак залийте окропом на 15 хвилин, потім розітріть в ступці. Горіхи і улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) дрібно наріжте кубиками. Всі інгредієнти змішайте.
  3. Мед розчиніть в склянці теплої води або узвару і вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.
  4. У самому кінці в кутю за бажанням додайте коньяк і ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте всі інгредієнти.

Верещака (свинячі ребра)

Інгредієнти:

Інгредієнти для бурякового квасу:

Приготування

  1. Заздалегідь потрібно приготувати буряковий квас. Для цього наріжте дрібно буряк і залийте його водою. Суміш потрібно поставити в тепле місце на 4-5 днів до появи кислуватого присмаку.
  2. Для приготування Верещаки візьміть свинячі ребра, посоліть їх і поперчіть. За бажанням ви можете додати і інші спеції. Обсмажте їх в глибокій сковороді до скориночки. Додайте в сковороду 500 грамів бурякового квасу і поставте в духовку на 30 хвилин.
  3. Наріжте хліб дрібними кубиками, покладіть його в сковороду, де тушкується м'ясо, і залиште в духовці ще на п'ять хвилин. В кінці у верещаку додайте подрібнені і обсмажені цибулю і сало. Готову страву вийміть з духовки перед подачею на стіл і посипте зеленню. Подають верещаку порційно в глибоких мисках.

Вареники з картоплею та шкварками

Інгредієнти для тіста:

Інгредієнти для начинки і шкварок:

Приготування

  1. Просійте борошно. Додайте теплу воду, яйця, масло і сіль. Замісіть круте однорідне тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште його на півгодини в теплому місці.
  2. Поки тісто "відпочиває", зваріть картоплю. Зробіть пюре і додайте вершкове масо або тепле молоко (на вибір). Начинку також посоліть, але враховуйте, що тісто теж солонувате.
  3. Тісто розкачайте і виріжте невеликі кружечки. Це можна зробити за допомогою звичайної склянки. Викладіть на кожен кружечок по ложці начинки і сформуйте вареники. Кількість начинки залежить від розміру вареника.
  4. Готові вареники опустіть в киплячу підсолену воду. Варіть 6-7 хвилин після спливання на поверхню.
  5. На сковороді обсмажте дрібно нарізане сало і цибулю. При подачі посипте вареники шкварками, за бажанням можна полити розтопленим жиром, який з'явиться при смаженні.

Холодець з двох видів м'яса

Інгредієнти:

Приготування

  1. Яловичу гомілку залийте холодною водою, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть ще 5 годин. Не забувайте знімати піну. Додайте м'ясо, що залишилося (яловичину і свинину) і варіть ще півтори години.
  2. Помийте, очистіть і крупно наріжте моркву і цибулю. Додайте в бульйон. Також покладіть туди перев'язаний ниткою пучок зелені, лавровий лист і перець і варіть ще півгодини. Посоліть бульйон і процідіть.
  3. Зніміть м'ясо з кісток і наріжте досить дрібно. Очищені зубчики часнику видавити до м'яса.
  4. Розкладіть м'ясо по формам. Залийте бульйоном, щоб м'ясо було під поверхнею (приблизно на два пальці). Залиште остигати при кімнатній температурі, а потім помістіть формочки в холодильник, поки холодець застигне.