13 січня, напередодні Старого Нового року, в Україні святкують Щедрий вечір. Стіл в цей вечір також слід накривати багатий чи щедрий.
Головною стравою столу є щедра кутя. Прийнято також подавати страви зі свинини. Наприклад, господині готували холодець зі свинячих ніжок, «щоб ноги не боліли». А ось птицю і рибу в цей день не подають, вважається, що щастя може уливти або полетіти.
Рецепти страв на Щедрий вечір
Щедра кутя
Інгредієнти:
- пшениця або рис - 400 гр;
- мак - 200 гр;
- волоські або лісові горіхи - 100 гр;
- сухофрукти - 100 гр;
- мед - 100 гр;
- коньяк - 1 ст. л. (зо бажанням);
- вершкове масло - 2-3 ст. л.
Приготування
- Пшеницю треба замочити на 1-2 години, після цього відварити до готовності. Пропорції зерна і води 1:2,5.
- Мак залийте окропом на 15 хвилин, потім розітріть в ступці. Горіхи і улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) дрібно наріжте кубиками. Всі інгредієнти змішайте.
- Мед розчиніть в склянці теплої води або узвару і вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.
- У самому кінці в кутю за бажанням додайте коньяк і ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте всі інгредієнти.
Верещака (свинячі ребра)
Інгредієнти:
- 400 г свинячих ребер;
- 200 г білого хліба,
- 50 г сала
- 2 середні цибулини;
- сіль, чорний мелений перець і інші спеції за смаком;
- буряковий квас.
Інгредієнти для бурякового квасу:
- 0,5 кг очищеної буряків;
- 1 л охолодженої кип'яченої води.
Приготування
- Заздалегідь потрібно приготувати буряковий квас. Для цього наріжте дрібно буряк і залийте його водою. Суміш потрібно поставити в тепле місце на 4-5 днів до появи кислуватого присмаку.
- Для приготування Верещаки візьміть свинячі ребра, посоліть їх і поперчіть. За бажанням ви можете додати і інші спеції. Обсмажте їх в глибокій сковороді до скориночки. Додайте в сковороду 500 грамів бурякового квасу і поставте в духовку на 30 хвилин.
- Наріжте хліб дрібними кубиками, покладіть його в сковороду, де тушкується м'ясо, і залиште в духовці ще на п'ять хвилин. В кінці у верещаку додайте подрібнені і обсмажені цибулю і сало. Готову страву вийміть з духовки перед подачею на стіл і посипте зеленню. Подають верещаку порційно в глибоких мисках.
Вареники з картоплею та шкварками
Інгредієнти для тіста:
- 0,5 кг борошна;
- 250 мл води;
- 2 ст. ложки олії;
- 1-2 яйця;
- сіль за смаком.
Інгредієнти для начинки і шкварок:
- картопля 500 гр;
- сало 200 гр;
- 2 цибулини;
- сіль і перець за смаком;
- вершкове масло за бажанням.
Приготування
- Просійте борошно. Додайте теплу воду, яйця, масло і сіль. Замісіть круте однорідне тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште його на півгодини в теплому місці.
- Поки тісто "відпочиває", зваріть картоплю. Зробіть пюре і додайте вершкове масо або тепле молоко (на вибір). Начинку також посоліть, але враховуйте, що тісто теж солонувате.
- Тісто розкачайте і виріжте невеликі кружечки. Це можна зробити за допомогою звичайної склянки. Викладіть на кожен кружечок по ложці начинки і сформуйте вареники. Кількість начинки залежить від розміру вареника.
- Готові вареники опустіть в киплячу підсолену воду. Варіть 6-7 хвилин після спливання на поверхню.
- На сковороді обсмажте дрібно нарізане сало і цибулю. При подачі посипте вареники шкварками, за бажанням можна полити розтопленим жиром, який з'явиться при смаженні.
Холодець з двох видів м'яса
Інгредієнти:
- яловича гомілка і ще 500 г яловичини.;
- свинина - 500 г
- 1 морква;
- 1 ріпчаста цибуля;
- кріп - 3-4 гілочки;
- петрушка - 3-4 гілочки;
- лавровий лист - 2 шт;
- часник - 3-4 зубчики;
- чорний перець (горошком)
- сіль за смаком.
Приготування
- Яловичу гомілку залийте холодною водою, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть ще 5 годин. Не забувайте знімати піну. Додайте м'ясо, що залишилося (яловичину і свинину) і варіть ще півтори години.
- Помийте, очистіть і крупно наріжте моркву і цибулю. Додайте в бульйон. Також покладіть туди перев'язаний ниткою пучок зелені, лавровий лист і перець і варіть ще півгодини. Посоліть бульйон і процідіть.
- Зніміть м'ясо з кісток і наріжте досить дрібно. Очищені зубчики часнику видавити до м'яса.
- Розкладіть м'ясо по формам. Залийте бульйоном, щоб м'ясо було під поверхнею (приблизно на два пальці). Залиште остигати при кімнатній температурі, а потім помістіть формочки в холодильник, поки холодець застигне.