UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще один суд відмовив Леоніду Черновецькому у спростуванні інформації та стягненні з редакції «ZN.UA» 1 млн грн компенсації

Два позови колишнього мера столиці залишено без задоволення у першій інстанції обома судами. Черновецький далі намагається заблокувати діяльність цілого колективу журналістів через дві згадки про нього у публікаціях.

16 грудня 2022 року Святошинський районний суд міста Києва у складі головуючого судді Оксани Уль’яновської позов Черновецького Леоніда Михайловича про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов’язання спростувати недостовірну інформацію та відшкодування моральної шкоди – залишено без задоволення.

Повний текст судового рішення доступний за посиланням.

Раніше Дзеркало тижня повідомляло, що Леонід Черновецький подав у суди два позови до видання «Дзеркало тижня» про захист честі, ділової репутації та стягнення моральної шкоди. Справи одночасно розглядаються у Святошинському районному суді міста Києва (справа № 759/16311/21-ц, суддя Ульяновська Оксана Василівна) та Печерському районному суді міста Києва (справа № 759/16306/21-ц, суддя Вовк Сергій Володимирович).

7 вересня 2022 року Печерський районний суд міста Києва у складі головуючого судді Сергія Вовка позов Черновецького Леоніда Михайловича про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов’язання спростувати недостовірну інформацію та відшкодування моральної шкоди – залишив без задоволення.

На даний час вказана справа знаходиться на розгляді в суді апеляційної інстанції.

Свої моральні страждання Леонід Черновецький оцінив у два мільйони гривень (кожен позов по 1 мільйону).

У першому позові оскаржується новина з тексту «Чи відбере Зеленський столицю?» редактора відділу політики Інни Ведернікової. Позивача не задовольнило таке судження автора: «Але тут важливо нагадати, що основним аргументом, котрий дозволив Януковичу легітимізувати своє рішення в очах громадян, була антикорупційна кампанія силовиків та команди Попова, які розпочали активне викриття діянь Черновецького. Конституція — ніщо, справедливість — усе. Влада показово повертала в комунальну власність міста украдені Черновецьким активи. Що вона з ними робила потім — тема не цього матеріалу. Однак точно привід боятися для Кличка», — додає Ведернікова».

Другий позов стосується цитати з публікації того ж автора від 12 червня 2021 року «Влада чи гаманець?» наступного змісту: «Алла Шлапак — ексспівголова фракції «Блок Леоніда Черновецького» (на пару з Денисом Комарницьким), хранителька «сіток» Черновецького — не випадкова людина в команді Тимошенко».

Наше видання уважно стежило за подіями, що відбуваються у столиці під час каденції позивача та першим опублікувало інформацію про масштаби порушень.

Редакція продовжує відстоювати у судовому порядку захист прав своїх журналістів на вільне вираження думок авторів у власних матеріалах та окремо дякуємо ГО «Платформа прав людини» за юридичний супровід цих справ.

Представник «Дзеркало тижня» адвокат Роман Васильняк (юрист ГО «Платформи прав людини») зазначив: «Судовим рішенням встановлено, що висловлювання журналіста не містять недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності, а є лише її суб`єктивними судженнями. Правові підстави для відшкодування моральної шкоди позивач - відсутні. Під час війни з агресором такі колосальні витрати на судові процеси  проти журналістів більш ефективно використати для допомоги нашим Збройним Силам України, однак, у кожного в житті свої пріоритети».

Ми інформуватимемо читачів щодо ходу розгляду вказаних позовів колишнього очільника столиці та бізнесмена Леоніда Черновецького.