UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шахраї виманили у киян понад $3 мільйони

Засоби виманювали через криптогаманці.

Правоохоронці блокували в Києві діяльність угруповання, яка привласнювала кошти інвесторів.

Шахраї імітували участь в електронних торгах на міжнародних фондових біржах і встигли вивести через анонімні криптогаманці більше 3 мільйонів доларів США, повідомляє СБУ на відомчому сайті.

Оперативники встановили, що організували "бізнес" двоє киян, які нелегально придбали клієнтські бази телефонів фінансових і кредитних установ, орендували шість приміщень в різних районах столиці, де облаштували колл-центри. У них працювало понад 500 операторів, які дзвонили клієнтам від імені трейдингової компанії і радили інвестувати гроші в акції відомих компаній на міжнародних фондових біржах.

Зловмисники використовували спеціально розроблене програмне забезпечення для демонстрації вкладникам електронних торгів нібито в режимі онлайн. Вони також створювали для клієнтів персональні кабінети, де повідомляли про "прибутки" і пропонували збільшити внески.

Ділки виманювали з кожного інвестора до 5 тисяч доларів США. Відразу після рішення клієнта зняти свої гроші зловмисники повідомляли йому про банкрутство компанії.

Читайте також: СБУ викрила схему фіктивної утилізації авіазапчастин на п'ять млн грн

За час існування злочинної схеми, за попередніми оцінками, організатори встигли вивести через анонімні криптошаманці більше 3 мільйонів доларів США.

В ході обшуків в колл-центрах правоохоронці виявили комп'ютерну техніку, мобільні пристрої і програмне забезпечення.

Вирішується питання щодо повідомлення організаторам схеми про підозру за ч. 3 ст. 200 і ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення).

Проводяться слідчі дії.

Служба безпеки України викрила схему привласнення грошей з бюджету при проведенні ремонтів лікарень і шкіл в Луганській області.

Схему організував в 2018 році «впливовий» бізнесмен з міста Кремінна, до неї привернув в той час діючого чиновника райдержадміністрації та представників кількох комерційних структур, що спеціалізуються на проектних, ремонтних роботах і торгівлі будівельними матеріалами.