UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сезонні овочі та ягоди: які їх корисні властивості

Вживання сезонних овочів та ягід може принести користь для здоров'я.

Літо – це найкращий час для споживання сезонних ягід та овочів, які з’являються на полицях супермаркетів на та ринках. Вживання овочів та ягід істотно збагачує повсякденний раціон, оскільки вони містять корисні вітаміни та мікроелементи.

Корисні властивості полуниці

Ароматна полуниця є природним джерелом вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. У цій ягоді міститься більше вітаміну С, ніж у цілому апельсині зі шкіркою, пише ВВС GoodFood.

Полуниця має низький глікемічний індекс,  сприяє уповільненню викиду цукру у кров, тому її можна вживати людям з діабетом другого типу. Ягода також багата на вітамін К та фолієву кислоту. Обсерваційне дослідження вчених з Marche Polytechnic University (Італія) Франчески Джамп'єрі, Хосе М. Альварес-Суарес, а также Мауріцио Батіно свідчить про те, що регулярне вживання полуниці пов’язане зі зменшенням кількості смертей від серцево-судинних захворювань.

Чим корисна черешня

Усі сорти черешні містять багато клітковини, міді, калію та марганцю, що сприяє регуляції серцевого ритму, скороченню м’язів, передачі нервового імпульсу, регуляцію кров’яного тиску тощо, йдеться у Telegram-каналі МОЗ.

Клітковина, що міститься в черешні, допомагає підтримувати здоров’я травної системи.

Вживання черешні добре впливає на сон, оскільки ягода має високий вміст мелатоніну, що допомагає регулювати цикл сну і бадьорості.

Малина

Малину часто вживають у замороженому вигляді або варення. Влітку споживання її свіжих ягід також є корисним, пише WebMD.

Малина містить багато поживних речовин. Зокрема, калій необхідний для роботи серця. Він також знижує кров'яний тиск.

Жирні кислоти омега-3 у малині можуть допомогти запобігти інсульту та серцевим захворюванням. Ягоди малини також містять марганець, який необхідний для здоров'я кісток та шкіри. Він допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Молода картопля

Цей корисний літній овоч є джерелом вітамінів та мінералів. Зокрема, вітамін B1 (тіамін), який потрібний організму для вивільнення енергії з вуглеводів та для здорової роботи серця, пише The Guardian.

Молода картопля містить вітаміни групи В, у тому числі фолієву кислоту, життєво важливу особливо для вагітних жінок. Овоч також багатий на вітамін С та вітамін В6, що допомагають зміцнити імунітет, подолати надмірну нервову напругу.

Молода картопля також є джерелом клітковини, яка допомагає знизити ризик виникнення раку товстої кишки.

Цукіні

Цукіні містить у своєму складі вітамінами, мінерали та антиоксиданти. Овоч має високий вміст клітковини та низьку кількість калорій, йдеться у матеріалі WebMD.

Клітковина відіграє важливу роль у травленні та може знизити ймовірність виникнення різних проблем зі шлунково-кишковим трактом. Цукіні має антиоксиданти, у тому числі лютеїн та зеаксантин.

Ще один корисний аспект вживання цукіні – низький вміст калорій, жирів та цукру. Цукіні часто використовують як замінник макаронів або інших інгредієнтів, багатих на вуглеводи.

Нагадаємо, що в Україні мережа супермаркетів "Сільпо" знайшла заміну мелітопольській та херсонській черешні. Перші ягоди везуть із Закарпаття. 

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!