UA / RU
Підтримати ZN.ua

Серед бойовиків в Донбасі зростає кількість іноземців - ООН

Спостерігачі організації також зазначили численні порушення бойовиками прав людини.

Ряди терористів в Донбасі поповнюють все більше приїжджих людей, в тому числі громадян Російської Федерації.

Про це йдеться у звіті Організації об'єднаних націй, складеному на підставі візиту моніторингової місії в Україну.

Автори звіту наводять заяву одного з лідерів терористів Олександра Захарченко, зроблене наприкінці серпня, який сказав російським ЗМІ, що на боці сепаратистів воюють близько 3-4 тисяч росіян, у тому числі колишні військовослужбовці РФ і навіть нинішні військовослужбовці "у відпустці".

Також в ООН відзначають, що бойовики тероризують мирне населення, "продовжуються вбивства, викрадення, неналежне ставлення та інші порушення прав людини, включаючи знищення житла і захоплення власності".

"Вони (бойовики) викрадали людей з метою отримання викупу і використання їх в якості робочої сили, а також обміну на своїх бійців, захоплених українською владою. Також вони практикували примусову мобілізацію населення і погрожували місцевому населенню стратами", - йдеться у звіті.

Також в ООН відзначили імітацію державної діяльності керівництвом так званих "ЛНР" і "ДНР". Зокрема 18 серпня вони ввели власний "кримінальний кодекс", змодельований на основі аналогічного документа Російської Федерації. Цей "документ", поміж іншим, регламентує створення військових трибуналів, наділених правом присуджувати обвинуваченим смертну кару.

Нагадаємо, у звіті також особливо наголошується факт застосування бойовиками тортур і знущань. Так, у доповіді місії повідомляється про те, що 26 серпня терористи цілу добу утримували в полоні українську активістку з міста Ясинувата. Бойовики знущалися над полоненої, погрожуючи зґвалтуванням і вбивством, після чого змусили її вийти на вулицю, загорнуту в український прапор з табличкою "вона вбиває наших дітей".!zn