UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ заявила про можливі провокації під час Об'єднавчого собору

СБУ задокументувала відповідні наміри проросійських сил.

Проросійські сили мають намір підготувати провокації напередодні та під час Об'єднавчого собору, який відбудеться у Києві 15 грудня, заявив заступник глави Служби безпеки України Віктор Кононенко під час брифінгу.

"СБУ задокументували наміри організувати в Києві та інших регіонах провокації напередодні проведення об'єднавчого церковного собору", - повідомив Кононенко.

За його словами, провокація проти отримання Томосу про автокефалію української церкви планувалася на 13-14 грудня.

Об'єднавчий собор щодо створення помісної Української православної церкви відбудеться 15 грудня в соборі Святої Софії в Києві.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві. Синод визнав канонічними ієрархів і таїнства УПЦ КП і УАПЦ, визнав недійсною накладену Москвою на патріарха Філарета анафему і скасував надане у 1686 році московському патріарху право висвячувати київського митрополита.

13 листопада УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристичного спілкування з Константинополем.

Детальніше про майбутнє православного устрою в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".