UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ запобігла витоку за кордон технологій виробництва авіадвигунів для винищувачів

Полювання за технологіями виробництва українських авіадвигунів триває давно. Раніше було зірвано спробу "злити" запорізьке підприємство "Мотор-Січ" китайським інвесторам.

В результаті спецоперації в Запоріжжі заблоковано спробу нелегальної передачі в одну з країн Східної Азії новітніх військових технологій, що підлягають державному експортному контролю.

Читайте також: "Мотор Січ" через офшори купили китайці за планом відомої юрфірми з США – Pandora Papers

Про це у своєму телеграм-каналі повідомляє Служба безпеки України.

За грошову винагороду зловмисники намагалися переправити іноземцям секретну документацію щодо виробництва авіаційних двигунів для винищувачів та бойових вертольотів.

Схему організував колишній чиновник одного з найпотужніших оборонних підприємств регіону.

За попередніми висновками фахівців оборонно-промислового комплексу України, у разі отримання відповідних технологій іноземці могли налагодити власне виробництво модернізованих авіадвигунів.

ЗДП "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" імені академіка О. Г. Івченка" - державне підприємство, яке входить до складу Міністерства промислової політики України. Сфера його діяльності: проектування, виготовлення, сертифікація, ремонт, випробування, доведення та постановка на серійне виробництво газотурбінних двигунів авіаційного та промислового застосування. Високий рівень конструкторських розробок авіаційних двигунів підприємства ДП «Івченко-Прогрес» підтверджено сертифікатами Державіаслужби України, Авіаційного Реєстру Міждержавного Авіаційного Комітету країн СНД та Bureau Veritas.

На безпілотні винищувачі Bayraktar, виробництво яких передбачається налагодити в Україні, планується встановлювати модернізовані турбореактивні двигуни АІ-25, розроблені в КБ “Прогрес”. Модифікації цього двигуна застосовуються для цивільних та військових літаків. Двигуни ДП "Прогрес" виробляються на підприємстві "Мотор-Січ".