UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ заблокувала російську фінансову піраміду на майже 40 млн доларів

Спочатку шахраї діяли лише в РФ, але потім почали обдурювати людей і в Україні.

Служба безпеки викрила в Україні російську фінансову піраміду на майже 40 млн доларів. Шахрайську схему замаскували під псевдоінвестиційний проєкт Life is good, повідомили у пресслужбі СБУ

«Організатори «піраміди» пропонували своїм клієнтам стати інвесторами і переказати гроші на рахунок компанії, яка нібито допомагає «примножувати» капіталовкладення. За матеріалами слідства, зловмисники отримали майже 40 млн доларів, обдуривши при цьому понад 1 тис. осіб. Для користування «послугою» шахраї розробили власний вебресурс з обліковими записами потенційних «інвесторів», – йдеться у повідомленні.

Шахраї обіцяли, що «вкладники» нібито матимуть стабільний прибуток у вигляді «дивідендів». Останні обмануті «вкладники» мали отримати від інвестування в акції «перспективних підприємств світового рівня».

«Крім того, шахраї «гарантували» своїм клієнтам «бонуси» у разі залучення до проєкту нових учасників. Отримані від інвесторів гроші ділки акумульовували на власні криптогаманці та банківські рахунки», – додали СБУ.

Слідство встановило, що організували схему понад 10 осіб – насамперед громадяни Росії. Спочатку шахраї реалізували схему лише в РФ. Однак після 2017 року піраміду намагалися реалізовувати в Україні через масовану рекламну кампанію в інтернеті та відкриття офісу у Києві.

«Після початку повномасштабного вторгнення організатори «піраміди» хотіли приховати свою причетність до неї. Для цього налагодили механізм залучення віртуальних активів через мережу обмінних пунктів криптовалюти по всій території України», – додали в СБУ.

Зараз одному з топменеджерів піраміди повідомили про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Читайте також: СБУ повідомила про підозру блогеру Юрію Подоляці

Якою б не була форма фінансової піраміди, її можна розпізнати за певними ознаками. Що треба знати, аби не «потрапити на гачок», читайте за посиланням.