UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ заблокувала ботоферму із 18 тис. акаунтів, яка працювала на РФ

Ботоферму організували троє киян.

Служба безпеки заблокувала роботу ботоферми, яка складалася з 18 тисяч акаунтів, повідомили в СБУ. Боти працювали на замовлення кураторів з РФ та деяких політичних сил.

“У ході досудового розслідування співробітники СБУ встановили, що ботоферму організували троє мешканців Києва. Вони зареєстрували акаунти в електронних поштових скриньках заборонених російських поштових сервісів”, - повідомили в СБУ.

У жовтні 2020 року під час місцевих виборів зловмисники розповсюджували фейкову інформацію про ситуацію в Україні. Вони штучно підвищували соціальну напругу у суспільстві. Зокрема, зловмисники “накручували” голоси у соцопитуваннях, штучно збільшували кількість замовних перепостів і коментарів окремих лідерів громадської думки та політичних діячів.  

Куратори з РФ платили за такі послуги за допомогою заборонених в Україні електронних гаманців. Це дозволяло забезпечити анонімність клієнтів, які замовляли підтримку необхідних меседжів у соцмережах. Вартість варіювалась від складності технічних завдань і специфіки цільової аудиторії.

“У ході проведення обшуків за місцем розташування ботоферми в одному із спальних районів столиці правоохоронці, зокрема, виявили на серверному обладнанні програмні продукти, які перебувають під санкціями. Вилучено комп’ютерну техніку, сім-картки операторів мобільного зв’язку, які використовували у протиправній діяльності”, - додали в СБУ.

Справу відкрили за ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України. Слідство триває.

Читайте також: Хвалять Зеленського і хейтять Порошенка та Разумкова: журналісти дізнались, як працює провладна ботоферма

Раніше повідомлялося про те, що СБУ блокувала на Львівщині діяльність так званих “ботоферм”. Їх використовували спецслужби країни-агресора для “поширення деструктивного контенту”.

Правоохоронці провели обшуки, під час яких вилучили комп'ютерну техніку і майже 900 ідентифікаторів SIM-карт операторів мобільного зв'язку.