UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ заблокувала активи всіх компаній, які потрапили під санкції РНБО за контрабанду

В СБУ відзвітували щодо боротьби з контрабандою протягом першого півріччя 2021 року.

Служба безпеки заблокувала активи всіх 174 юридичних осіб зі списку контрабандистів Ради нацбезпеки та оборони, повідомили в СБУ. У спецслужби розповіли, на яку суму вилучили контрабанди у першому півріччі 2021 року.

“За ініціативи СБУ всім 174 юридичним особам-фігурантам санкційних списків РНБО заблоковано активи. 20 підприємствам, до яких застосовано санкції, зупинено дію дозволів на брокерську діяльність, п’яти - зупинено дозволи на експлуатацію митних складів, а три підприємства виключено з переліку місць доставки”, - йдеться у повідомленні.

Крім того, у першому півріччі СБУ на 207,6 млн грн вилучила контрабанди та виявила митних порушень. Серед предметів контрабанди, зокрема опинилися зброя, заборонені речовини, деревина, культурні цінності тощо.

Також вказано, що у першому півріччі за матеріалами СБУ накладено 18,7 млн грн штрафів за контрабанду, а 1,08 млрд грн – сума додаткового мита, яке порушники мають сплатити до Держбюджету.

Читайте також: СБУ затримало контрабандистів, які намагалися вивезти в ЄС реліквії, датовані І тисячоліттям до н.е.

Нагадаємо, глава Державної митної служби Павло Рябікін заявив ZN.UA, що списки контрабандистів, на яких були накладені санкції РНБО, формувалися за даними спецслужб і з митною службою не погоджувалися.

Він уточнив, що офіційно митниця навіть "не бачить" людей, які очолюють контрабандні схеми. Більш того, відповідаючи на питання ZN.UA про конкретні й досить відомих людей, які задіяні в контрабандних схемах, Рябікін зізнався, що згадані прізвища йому відомі зі ЗМІ.

Чи допоможуть нам санкції РНБО щодо 22 контрабандистів розв'язувати проблему корупції на митниці за умови, що сам механізм санкцій в цьому випадку виглядає сумнівним, читайте в інтерв'ю Юлії Самаєвої з главою Держмитниці Павлом Рябікіним "Контрабанда - СТОП?".