UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ вилучила на Житомирщині три тонни нелегального бурштину

На ділків чекає штраф або позбавлення волі на строк до двох років.

Оперативники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокурорів вилучили в організаторів і учасників "бурштинового бізнесу" три тонни незаконно видобутого необробленого каменю, повідомляє прес-служба СБ України.

Правоохоронці провели в обласному центрі й Олевському районі Житомирської області низку обшуків, під час яких виявили розфасований за фракціями бурштин, "чорну бухгалтерію" ділків і засоби незаконної закупівлі та видобутку "сонячного каменю".

За фактом незаконного видобутку відкрито кримінальне провадження за ч. 4 статті 240 (порушення правил охорони надр) Кримінального кодексу України. Наразі триває досудове слідство.

Нагадаємо, раніше активісти руху "Автомайдан" опублікували в мережі фотографії і відео нелегального видобутку бурштину в селі Кухитська Воля на кордоні Рівненської та Волинської областей. На околицях села видобуток бурштину ведеться у величезних масштабах.

Володимир Соколовський у статті для DT.UA "Чи настане край бурштиновим війнам?" пише про те, що Україна займає друге місце в світі за запасами бурштину. При цьому офіційно країна щорічно видобуває близько чотирьох тонн, що становить майже 5% від реальної видобутку бурштину в Україні.