UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ повідомила про підозру російському олігарху Дерипасці. В Україні затримали його топменеджерів

Затримані постачали до Росії сировину, з якої ворог робив балістичні ракети.

© СБУ
© СБУ
© СБУ
© СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру російському олігарху Олєгу Дєріпаскє. Співробітники спецслужби затримали двох українських топменеджерів підозрюваного, які постачали до країни-агресорки РФ сировину для виробництва ракети типу «Іскандер», повідомили в СБУ.

«Йдеться, зокрема, про директора надровидобувної компанії «Глухівський кар’єр кварцитів» та куратора цієї установи від російського олігарха: громадянина України, який у 2021 році отримав посвідку на проживання в РФ», – зазначили в СБУ. 

Слідство встановило, що ці два фігуранти допомогли Дерипасці ще 2012 року привласнити виробничі потужності кар’єра. І це попри те, що їх продаж був заборонений. З того моменту і до повномасштабного вторгнення РФ до України 24 лютого 2022 року керівництво видобувної компанії постачало в країну-агресорку оптові партії гірських порід для виплавки сталі.

Читайте також: Україна націоналізувала активи Ротенбергів, Дерипаски та Гінера

Сировину з України компанії Дерипаски продавали підприємствам військово-промислового комплексу РФ. Цю сировину російський ОПК використовував для виробництва балістичних ракет, зокрема типу «Іскандер». Крім того, імпортовану з України продукцію росіяни використовували для серійного виготовлення бойових дронів та радіолокаційних систем.

На підставі зібраних доказів російському олігарху Олегу Дерипасці заочно повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

Злочинні дії директора української компанії кваліфіковано за двома статтями КК України:

Його спільнику – куратору – повідомили про підозру за:

Також повідомлено про заочну підозру одному з керівників «РУСАЛу» та громадянці Кіпру, яка сприяла незаконному відчуженню підприємства. 

Читайте також: У США затримали колишнього агента ФБР за роботу на російського олігарха Дерипаску

Нагадаємо, що 16 червня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду підтвердила конфіскацію більшості українських активів Дєріпаскі включно з Миколаївським глиноземним заводом. Проте судді відмовили у націоналізації двох підприємств – ПрАТ «Хустський кар’єр» та ПрАТ «Жежелівський кар’єр». У суді заявили про відсутність «достатніх доказів» щодо можливості Дєріпаскі «розпоряджатися корпоративними правами». Це неоднозначне та знакове рішення розібрав Олександр Лємєнов у статті «Як у конфіскації активів Дерипаски поставили крапку: але не там, де треба» на ZN.UA.