UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ попередила розкрадання понад шести мільйонів на будівництві доріг в Харківській області

У тендері перемогла компанія, яка не має матеріально-технічної бази і штату працівників.

Служба безпеки України попередила неякісне будівництво і ремонт доріг в Харківській області, повідомила прес-служба відомства.
Оперативники спецслужби встановили, що протягом третього кварталу 2020 року харківське держпідприємство оголосило проведення ряду тендерів на закупівлю будматеріалів для ремонту і будівництва автодоріг. Менеджмент однієї з комерційних фірм запропонував конкурсні ціни, які були значно нижчими за ринкові. Це дозволило комерсантам здобути перемогу в торгах і укласти договори на майже 6,3 мільйона гривень.

При аналізі документації співробітники СБУ виявили, що у фірми-переможця відсутня власна матеріально-технічна база і кваліфікований штат співробітників. А продукція, яку комерсанти планували придбати у субпідрядників, не відповідає сертифікатам якості.

"Така ситуація могла призвести до постачання неякісних будівельних матеріалів і виконання робіт. Це створювало загрозу передчасного руйнування дорожнього покриття, підвищення аварійності на автодорогах і могло завдати мільйонні збитки державі", - відзначили в СБУ.

Керівництво держпідприємства в односторонньому порядку розірвало укладені договори.

Читайте також: «Велике будівництво»: чи потрібні Україні бетонні дороги?

Нагадаємо, у вересні президент України Володимир Зеленський заявив, що державі вдалося вирішити проблему з тендерними "тролями", які заробляли великі гроші на неякісному будівництві доріг.

"Ми 90% таких" тролів ", які існували і заробляли мільйони на такому ціновому демпінгу тендерів, практично всіх" знищили ", - запевнив Зеленський.