UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ назвала кількість утримуваних бойовиками ОРДЛО українців

Ще 257 людей вважаються зниклими безвісти.

Служба безпеки України оприлюднила нові дані щодо кількості українців, утримуваних бойовиками на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей.

Так, в ОРДЛО незаконно позбавлені волі 245 людей, хоча станом на 17 жовтня їх було 240, йдеться у відповіді спецслужби на інформаційний запит "Радіо Свобода". Ще 257 українців вважаються зниклими безвісти.

У СБУ наголошують на тому, що робота з обміну утримуваними особами триватиме, а Київ докладає зусиль для звільнення усіх бранців підтримуваних Росією терористичних угруповань "Л-ДНР".

"Відповідні пропозиції із зазначеного приводу регулярно подаються на розгляд Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України та опрацювання із залученими в рамках Мінського формату міжнародними гуманітарними організаціями. Робота за вказаним напрямком продовжується", - наголошують у спецслужбі.

Водночас у спецслужбі не відповіли на питання, чи сформований список осіб для обміну з бойовиками.

Нагадаємо, раніше український режисер, колишній політв'язень Олег Сенцов зазначив, що Україна витягла з російських катівень всіх медійних політв'язнів, але в полоні Кремля залишаються сотні українців.

7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі "35 на 35". РФ повернула до України 24 полонених моряків і 11 політв'язнів: Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олексія Сизоновича, Павла Гриба, Едема Бекірова, Євгена Панова й Артура Панова.

Серед тих, кого Україна передала РФ, є як росіяни, так і громадяни України, засуджені за державну зраду, участь у терористичних організаціях і інші злочини. До Москви полетіли, зокрема, головред пропагандистського видання "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський і колишній командир роти ППО угруповання "ДНР" Володимир Цемах – ключовий фігурант справи MH17.

Докладніше читайте в спецтемі DT.UA "Повернення бранців Кремля додому", а також у матеріалі Володимира Кравченка "За будь-яку ціну?".