UA / RU
Підтримати ZN.ua

Самовільне залишення частини: що може загрожувати військовому

Роз'яснення дала адвокатка.

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, що введені через повномасштабне вторгнення РФ. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Бувають випадки, коли військові самовільно залишають частину (СЗЧ) з різних причин.

Адвокатка і волонтерка Світлана Ярошенко розповіла виданню Telegraf, яким чином закон захищає тих, хто самовільно залишив частину та яке покарання загрожує тим, хто це зробив.

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію: коли можуть проголосувати у Верховній Раді

Експертка зазначила, що є різні причини самовільного залишення частини.

«У когось просто здають нерви, комусь невчасно або неякісно надають допомогу, не направляють до медичної установи, не надають відпустку. На погляд цивільної особи, цих об’єктивних причин може бути безліч, але вони точно не можуть бути об’єктивними під час війни», – сказала вона.

За словами Ярошенко, не обов’язково в усіх випадках порушень відкривають кримінальне провадження: командування зазвичай іде назустріч військовому й розуміє, що незабаром він повернеться і приступить до виконання своїх обов’язків.

«Часто у тих, хто самовільно залишив військову частину, дійсно є об’єктивні причини: потреба в лікуванні, проходження ВЛК на визначення придатності до служби після поранення і навіть елементарний час для відпочинку. Але якщо він має статус СЗЧ, то направити на лікування його не можуть, надати відпустку чи звільнити зі служби — також не можуть», – пояснила адвокатка.

Ярошенко зазначила, що поки людина перебуває вдома, доти дії військової частини обмежені.

«Якщо ж у вас є підстави для звільнення, то їдьте у військову частину, поновлюйтесь на службі й подавайте рапорт на звільнення. Серед моїх клієнтів хтось після СЗЧ продовжив службу, а хтось почав належним чином лікуватись. Згодом дякували за допомогу, оскільки не мали на меті в такий спосіб ухилятися від служби», – сказала вона.

Також адвокатка пояснила, чи має людина прибути особисто у військову частину, щоб подати рапорт

«Іншого законом не передбачено. Рапорт не може бути відправлений ні «Новою поштою», ні «Укрпоштою», ні переданий через ТЦК та СП. До того ж поданий він має бути лише по команді, тобто, безпосередньому командиру. Загалом на ньому має стояти, як мінімум, чотири підписи командирів різного рангу», – роз'яснила Ярошенко.

За її словами, рапорт, поданий не по команді, мають право не розглядати.

«Хоча деякі мої колеги, знаючи це, самі готують рапорт, самі його підписують і відправляють командиру частини. Такий папірець не має юридичної сили, але військовослужбовець заплатить адвокату за роботу, яка не принесе результату», – резюмувала вона.

Раніше юрист Дмитро Дончак розповів, де можуть служити обмежено придатні чоловіки та чи можуть відправити їх на передову.