UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саакашвілі відмовляється від примусового годування та не хоче переїжджати до тюремної лікарні – Денісова

За словами омбудсмена, у колонії постійно чергує реанімаційна бригада.

Голова Виконкому Національної ради реформ України Міхеїл Саакашвілі, який перебуває у грузинській в'язниці міста Руставі, відмовляється від примусового годування, заявила уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова після його відвідин. Також, за її словами, Саакашвілі відмовляється переїжджати до тюремної лікарні, розташованої в іншій колонії.

«Він не переїжджатиме до тюремної лікарні, яка перебуває у колонії №18. Він вважає, що там небезпечно для його життя, оскільки той склад ув'язнених, який там відбуває покарання, просто не безпечний для нього», – заявила Денісова.

За словами омбудсмена, її грузинська колега також підтвердила, що у зазначеній тюремній лікарні немає інфраструктури, необхідної для надання необхідної допомоги «у такому вже кризовому стані, який може наступити щодня будь-якої хвилини внаслідок голодування Міхеїла Саакашвілі».

Водночас Денісова розповіла, що у колонії, де знаходиться Саакашвілі, постійно чергує реанімаційна бригада. Вона у разі потреби може зробити переливання крові чи масаж серця. Проте бригада не зможе поновити життєво важливі органи голови Виконкому Нацради реформ України.

«Він висловився однозначно, що проти примусового годування. Але ми знаємо, що за протоколом, який є у Міністерства юстиції Грузії, є можливість, що безпосередньо тюремний лікар, бачачи, що такий стан, що межує за його оцінками, він збирає групу експертів лікарів і вони приймають колегіальне рішення про його примусове годування», – заявила Денісова.

При цьому вона зазначила, що примусове харчування, від якого категорично відмовляється голодуючий, є порушенням прав людини.

Читайте також: Український адвокат Саакашвілі не зміг потрапити до Грузії — ЗМІ

Міхеїла Саакашвілі затримали 1 жовтня, перед місцевими виборами у Грузії експрезидент вперше за вісім років повернувся до країни. У Грузії він засуджений за кількома кримінальними справами, політику загрожує шість років в'язниці. В ув’язненні експрезидент оголосив голодування.

Трохи більше ніж через тиждень після початку голодування Саакашвілі у в’язниці, його особистий лікар повідомив про значне погіршення стану здоров’я свого пацієнта. Пізніше консиліум лікарів порадив госпіталізувати Саакашвілі для профілактики.

У 2019 році Саакашвілі повернули українське громадянство і нині він очолює Виконавчий комітет реформ України. Президент Володимир Зеленський заявив, що стурбований ситуацією із затриманням Саакашвілі і домагатиметься його повернення.

Як затримання в Грузії колишнього президента країни й нинішнього українського топ-чиновника позначиться на українсько-грузинських відносинах читайте у статті Володимира Кравченка «Чи витягатиме Україна Саакашвілі з в'язниці?» у ZN.UA.