UA / RU
Підтримати ZN.ua

РПЦ вже навіть не приховує, що УПЦ МП є її невіддільною частиною – посол України у Ватикані

За словами Андрія Юраша, папа Франциск згадував про ситуацію з Києво-Печерською Лаврою.

Російська православна церква навіть не приховує, що УПЦ МП – це її невіддільна частина, заявив посол України у Ватикані Андрій Юраш. Коментуючи лист глави РПЦ Владіміра Гундяєва (патріарх Кіріл), у якому він скаржиться главі Ватикану на виселення Московського патріархату із Києво-Печерської Лаври, Юраш заявив, о українська дипломатія активно працює над контактами зі святим престолом.

Посол у Ватикані зазначив, що папа Римський Франциск згадав про ситуацію з Лаврою під час ранкової аудієнції 15 березня. Він також заявив про необхідність збереження релігійних свобод. За словами Франциска, Ватикан хоче зберегти РПЦ, однак сприйняття України також змінюється.

«Йдеться не про обмеження свободи, а про те, що Лавра — це християнська святиня, яка не завжди була під Московською церквою. Це не боротьба з церквою. Просто потрібно дотримуватися культуроохоронних вимог, також це центр духовності східного християнства», – заявив Юраш в ефірі телемарафону.

Вон додав, що патріарх Кіріл та Російська православна церква хочуть скористатися ситуацією з Києво-Печерською Лаврою для пропаганди. За словами Юраша, РПЦ відкрито визнає, що УПЦ МП досі є невіддільною частиною Російської церкви.

Читайте також: На території Києво-Печерської Лаври виявили 36 незаконних новобудов – ЗМІ

Нагадаємо, 10 березня керівництво Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Міністерства культури та інформаційної політики України сповістило громаду Успенської Києво-Печерської лаври Української Православної Церкви про розірвання договору про користування храмами та будівлями монастиря та вимогу покинути територію. Пізніше він зазначив, що монахи зможуть залишитися в Києво-Печерській лаврі, але за певних умов.

Крім того, Ткаченко попередив представників УПЦ МП про кримінальну відповідальність у разі зникнення з Києво-Печерської лаври будь-яких музейних експонатів, зокрема мощів святих.